A szombathelyi kórházban már nincs elég hely a holttestek tárolására

  • narancs.hu
  • 2020.11.24 14:10

Katasztrófa

Az orvosigazgató szerint az elhunyt betegeket jelenleg külső telephelyek bevonásával tudják elhelyezni.

"Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján?" - írta hétfőn a nyugat.hu, mire óriási felháborodás lett a cikkből. A lap egy olvasójuk tapasztalataira hivatkozva írt a szörnyű és méltatlan helyzetről.

Majd a 24.hu-n is megjelent egy írás, amely hasonló állapotokról számol be, szintén olvasói tapasztalat alapján. "Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni" - írták.

A lap megkereste a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat, hogy milyen magyarázatot tudnak adni erre, de konkrét választ nem kaptak. Káldy Zoltán orvosigazgató azonban elismerte a problémát.

Mint írja: "Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani".

November 10-én mi is beszámoltunk arról, hogy Nemény András, a város ellenzéki polgármestere egy sajtótájékoztatón elmondta: akkor 180 beteget ápoltak a Markusovszky kórházban koronavírus miatt, az elhunytak száma pedig naponta 5 és 9 között mozgott. Akkor 17 beteg feküdt a kórházban lélegeztetőgépre kötve, de a polgármester szerint ennél többen is lehetnének, mivel több mint 30 lélegeztetőgépe van az intézménynek. A probléma az, hogy nincs több orvos, aki üzemeltethetné ezeket.

Neked ajánljuk

A gyöngy

  • Halasi Zoltán

A király elküldi fiát messze földre, hozza el a kígyótól a kincset. Mielőtt a fiú útnak indul, meg kell válnia ruhájától. Megérkezik, elvegyül az ottaniak között. Ételüktől azonban mintegy álomba merül, megfeledkezik királyfi voltáról, küldetéséről. Apja levele téríti magához. Megigézi a kígyót, megszerzi a kincset. Hazatér, megdicsőül.

Máshogy mutatja ki

  • SzSz

„Az utolsó túlélő halálával Auschwitzot beveszi a kirakatból a történelem. Lomtárba kerül, ott porosodik majd a sötétben a tatárjárás és a waterlooi csata közt” – nyilatkozta Röhrig Géza egy interjúban a Saul fia diadalmenetének egyik állomásán –, a Born in Auschwitz egyszerre igazolja és cáfolja e kijelentést azzal, hogy bemutatja, hogyan hatja át a tragédia háromgenerációnyi család életét.

„A vérfürdő nem vonz”

A Star Trek-filmek Spockja jelenleg az AMC horrorsorozatában, a NOS4A2 második évadában adja a Charlie Manx nevezetű gonoszt, de élőben nincs benne semmi fenyegető. A Rhode Island-i forgatáson értük el.

„Gátlástalanul húzogatjuk ki egymás sorait”

  • Láng Dávid

Több mint ezer induló közül ők nyerték tavaly az Öröm a Zene tehetségkutató országos döntőjét, nem sokkal később pedig Lovasi András is kiválasztotta őket a raktárkoncertes gázsiját szétosztó pályázaton. A duóval arról beszélgettünk, mivel győzhették meg a zsűrit, milyen köztük a dalszerzői dinamika, és terveznek-e teljes zenekarrá bővülni.

Ülő ováció

  • Nagy István

Nyolcvanegy éves korában elhunyt minden idők egyik legnagyobb hatású zenei producere, akinek a jelentősége egyedül talán George Martinéhoz fogható; mindketten a modern zenerögzítési technika úttörőinek, lényegében megteremtőinek számítanak.

A földön kívüli selyemszörny

  • Vida Virág

Amióta online térbe kényszerült a színház, új, alkalmazott műfaj jelent meg a művészetek palettáján, amelyet leginkább „előadás-közvetítésnek” lehetne nevezni, és abban különbözik a korábbi színházi közvetítésektől, hogy eddig soha nem látott nyomatékot kap benne az operatőri munka.

Megtalálva

  • Dékei Kriszta

A művészet történetében komoly hagyománya van a nagy elődök másolásának, a témák és a stílusok újradolgozásának.

Eladó, kiadó

Hérodotosz óta sokat változott a közmeg­egyezés azzal kapcsolatban, mik is lehetnek a történetírás elfogadott témái és alkalmatos forrásai.