A szombathelyi kórházban már nincs elég hely a holttestek tárolására

  • narancs.hu
  • 2020. november 24.

Katasztrófa

Az orvosigazgató szerint az elhunyt betegeket jelenleg külső telephelyek bevonásával tudják elhelyezni.

"Egymásra pakolva, néhol fedetlenül fekszenek a halottak a szombathelyi kórház proszektúráján?" - írta hétfőn a nyugat.hu, mire óriási felháborodás lett a cikkből. A lap egy olvasójuk tapasztalataira hivatkozva írt a szörnyű és méltatlan helyzetről.

Majd a 24.hu-n is megjelent egy írás, amely hasonló állapotokról számol be, szintén olvasói tapasztalat alapján. "Ma reggelre annyi elhunyt került a halotthűtőbe, hogy húsz elhunyt egymás hegyén-hátán, a földön fekszik, a többi 32-t lehetett csak szabályosan tárolni" - írták.

A lap megkereste a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházat, hogy milyen magyarázatot tudnak adni erre, de konkrét választ nem kaptak. Káldy Zoltán orvosigazgató azonban elismerte a problémát.

Mint írja: "Végtelenül elkeserítőnek tartjuk, hogy míg orvosaink és ápolóink megfeszített munkával betegeink gyógyulásáért küzdenek, egyesek kegyeletsértő módon próbálják meg lejáratni kórházunkat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban minden körülmények között méltóképpen gondoskodunk a sajnálatos módon elhunyt betegeink elhelyezéséről, ezt most a külső telephelyek bevonásával tudtuk megoldani".

November 10-én mi is beszámoltunk arról, hogy Nemény András, a város ellenzéki polgármestere egy sajtótájékoztatón elmondta: akkor 180 beteget ápoltak a Markusovszky kórházban koronavírus miatt, az elhunytak száma pedig naponta 5 és 9 között mozgott. Akkor 17 beteg feküdt a kórházban lélegeztetőgépre kötve, de a polgármester szerint ennél többen is lehetnének, mivel több mint 30 lélegeztetőgépe van az intézménynek. A probléma az, hogy nincs több orvos, aki üzemeltethetné ezeket.

Figyelmébe ajánljuk

Mik befolyásolják egy magánfogászati kezelés árait?

  • Fizetett tartalom

Az utóbbi években a magánfogászati ellátás árai is folyamatos emelkedést mutattak. Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várólisták miatt mégis egyre többen fordulnak magánszolgáltatókhoz. Nézzük meg, milyen tényezők befolyásolják a magán fogászatok költségeit!

Mik lehetnek egy online vállalkozás sikerének titkai?

  • Fizetett tartalom

Az online vállalkozások virágzása nem véletlen. Az internet adta lehetőségek nemcsak megkönnyítik az üzletindítást, hanem nagy növekedési potenciált is kínálnak. De mi kell ahhoz, hogy egy online vállalkozás valóban sikeres legyen? Nem elegendő pusztán egy jó ötlet vagy termék, hiszen a verseny nagy, a piac dinamikusan változik, és az ügyfelek elvárásai is egyre magasabbak. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mik lehetnek a legfontosabb sikertényezők.