A V4 országaiban már lazítanak a szabályokon, nálunk erről még szó sem lehet

Katasztrófa

Koronavírus-körkép: megnéztük, hogy egy hónappal karácsony előtt milyen enyhítésekkel vagy épp szigorításokkal próbálkoznak Európa országai.

A koronavírus-járvány magyarországi adatai továbbra sem javulnak, a többek szerint késlekedve meghozott újbóli szigorúbb szabályokat pedig már több, mint két hete bevezette a kormány. Jelenlegi információink szerint ezek a szabályok december 11-ig tartanak, hogy utána hogyan tovább – felengedhetünk-e kicsit karácsonyra vagy épp ellenkezőleg, sokkal nagyobb korlátozásokra kell-e számítanunk -, arról még semmit sem sejteni.

Európa országainak többsége előbb lépett, most pedig egyesek már óvatos engedményeket is tesznek. Megnéztük, hogy egy hónappal karácsony előtt hol, milyen enyhítésekkel próbálkoznak. Egyelőre az látszik, hogy a V4 országaiban – Magyarország kivételével – már mindenhol fontolgatják az óvatos nyitást. Mindeközben azért van néhány ország, ahol inkább nem merik lazábbra engedni a gyeplőt, és esély sincs a szigorítások feloldására, sőt, Ausztria épp a még erősebb szigorítást választotta, hátha akkor épp karácsonyra sikerül javítani a helyzeten.

 

Óvatos lépések a nyitás felé

Hollandia

Hollandia volt talán az első, ahol már november 18-án arról szóltak a hírek, hogy enyhítenek a karanténszabályokon. A döntés előtti statisztikai adatok ugyanis azt mutatták, hogy 14 százalékkal, a megelőző héten pedig 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma. Jelenleg Hollandiában (a nov. 23-i adatok szerint) 497 463-an fertőződtek meg eddig, 9 021-en haltak meg a betegség következtében.

  • A háztartások egy helyet már akár három embert is fogadhatnak.
  • Kinyithattak a színházak, a mozik és a könyvtárak.
  • Újra fogadhatnak látogatót az állatkertek és vidámparkok.
  • Még az erotikus bárokat is újranyitották.
  • A kötelező karantén időtartamát 10-ről 5 napra csökkentették.
  • A beltéri helyiségekkel rendelkező közterületeken pedig már maximum 30 ember tartózkodhat egyszerre.
  • DE: A légzőszerveket eltakaró maszk viselése december elsejétől kötelező lesz a belterekben.

Amszterdam üzletei a koronavírus miatt még zárva. Azóta ők már enyhítettek a szabályokon.

Amszterdam üzletei a koronavírus miatt még zárva. Azóta már enyhítettek a szabályokon

Fotó: Victor He (Unsplash)

Lengyelország

November 21-én Mateusz Morawiecki miniszterelnök közölte, hogy karácsonyra számíthatnak az emberek némi enyhítésre. Elsősorban a kiskereskedelemre elrendelt korlátozások lesznek kevésbé szigorúak, de azért felhívják a figyelmet, mindenképpen be kell tartani a higiéniai és maszkviselésre vonatkozó szabályokat, és azt is kérték, mindenki szűk körben ünnepelje a karácsonyt.

  • Mindezek betartásával azonban november 28-tól kinyithatnak a bevásárlóközpontok.
  • De:
  • Az éttermek, bárok, edzőtermek és kulturális létesítmények zárva maradnak.
  • Az összes iskolára érvényes távoktatást a karácsonyi ünnepekig meghosszabbítják.
  • A téli iskolai szünetet pedig egységesen január 4-17. között tartják.

A hétfői adatok szerint Lengyelországban 876 333-an fertőződtek meg eddig, a járványnak az országban 13 774 halálos áldozata van. A kiskereskedelmi nyitás bejelentésekor azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy amennyiben újra megugrik a fertőzöttek számának napi növekedése, akkor országos karantént és szigorú korlátozásokat fognak bevezetni.

Csehország

Csehországból egyre jobb hírek érkeznek: a hétvégi információk szerint egyre csökken a megbetegedések száma, így több enyhítő intézkedést is kilátásba helyeztek. Három hete ugyanis az új igazolt fertőzések napi száma 15 ezer volt, ez péntekre 3000 alá ment. Mivel a csökkenés folyamatos és a járvány terjedési mutatója 0,6-ra módosult, ezért a csehek meghosszabbítják ugyan a szükségállapotot december 12-ig, de pénteken döntöttek, hogy egyes óvintézkedések szigorát enyhítik.

  • Szerdán (november 25.) az általános iskolák további osztályainak tanulói is visszatérhetnek az iskolapadokba. (Eddig csak az elsősöknek és a másodikosoknak kellett bejárni az iskolába.)
  • A középiskolákban visszahozzák a gyakorlati oktatást.
  • Az egyetemeken a diákok húszas csoportokban végezhetnek gyakorlatokat.
  • A lakodalmakon, temetéseken és az istentiszteleteken már november 23-tól 20 személy vehet részt egyszerre az eddigi 15 helyett.
  • Meghosszabbodik az üzletek nyitvatartási ideje.
  • Az éjjeli kijárási tilalom 21 óra helyett 23 órakor lép életbe.
  • A köztereken pedig az eddigi két személy helyett már hatan lehetnek együtt.
  • Hétfőtől újra engedélyezik a nem akut műtéteket is.
Futó az egyébként néptelen prágai Károly hídon 2020. október 14-én.

Futó az egyébként néptelen prágai Károly hídon 2020. október 14-én

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

Szlovákia

Szlovákiában már november közepén kilátásba helyezték, hogy enyhítenek a bezárás szabályain, hiszen a hétfőn közzétett adatok szerint a fertőzöttek aránya az előző koronavírus-tesztelés során kimutatott számokhoz képest 58 százalékos csökkenést mutatott. Ennek ellenére 45 nappal meghosszabbították az október 1-jén bevezetett vészhelyzet érvényességét.

  • A szlovák kormány így arról döntött, hogy kinyithatnak a mozik és a templomok, befogadóképességük maximum 50%-os kihasználtságával.
  • Az edzőtermek és uszodák is nyitva lehetnek sportklubok részére, ezekben maximum hat fő tartózkodhat egyszerre.
  • November 14án megszűnt a részleges kijárási tilalom.
  • Visszaállították a határellenőrzést, amelynek lényege, hogy a beutazáshoz negatív teszt elvégzése szükséges.

Franciaország

Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban árult el részleteket a járvány miatti általános karantén fokozatos feloldásának menetrendjéről. Eszerint az enyhítéseket három lépcsőben hajtják végre: december 1. körül érkeznek az első enyhítések, majd az év végi ünnepek előtt, végül 2021 januártól.

  • Első lépésben újraindítják a kiskereskedelmet, de zárva maradnak a vendéglátóhelyek, maradnak a kijárási korlátozások is.
  • December 14-től szűnhet meg a lakhelyelhagyási tilalom. Ekkor tervezik a vasúti közlekedés teljes kapacitásának újraindítását is.
  • A korlátozások teljes feloldására azonban csak akkor látnak lehetőséget, ha a naponta detektált új fertőzöttek száma 5 ezer alá csökken.

Anglia

A fokozatossággal próbálkozik Anglia is, a jelenlegi egész országra kiterjedő egységes zárlat után ugyanis a korábbihoz hasonló, de egyes elemeiben megerősített többfokozatú készenléti rendszer lép életbe a miniszterelnök vasárnapi bejelentése szerint. A legalacsonyabb, a magas, majd a nagyon magas fokozat alapján előírt intézkedéseket és a karácsonyra vonatkozó szabályokat a tervek szerint november 23-én, hétfőn jelentették be.

  • A legenyhébb, egyes fokozatú járványkészültség hatálya alá sorolt térségekben élőktől azt kéri a kormány, hogy ha lehetséges, otthonról dolgozzanak; ezekben a térségekben ismét lehet majd közönség előtt sportrendezvényeket és előadásokat, valamint üzleti rendezvényeket tartani zárt és szabadtéren egyaránt; a férőhelyek számának korlátozásával (50%-os kapacitás vagy max. 4000 fő).
  • A második készenléti szint érvénye alá tartozó országrészekben a vendéglátóhelyek csak kiadós mennyiségű étellel együtt szolgálhatnak fel szeszes italt, a fent említett rendezvények megtarthatók, maximum 50 százalék kapacitás vagy max. 2000 néző egyidejű beengedésével.
  • A legmagasabb, harmadik készenléti szinten a zárt terű szórakozóhelyeknek, a szállodáknak, egyéb szálláshelyeknek és az összes vendéglátóhelynek be kell zárnia, utóbbiak elvitelre és házhoz szállításra felvehetnek rendelést. Ezeken a területeken továbbra sem lehet közönség előtt sportrendezvényeket tartani. Viszont a hármas készültségi szint alá tartozó térségekben tömeges tesztelési program kezdődik, és azokra, akiknek lelete negatív, az általánosan érvényesnél enyhébb korlátozások vonatkoznak majd.

 

Nem lehet elengedni a gyeplőt

A fenti enyhítések azonban nem jelentik azt, hogy ez lenne az általános európai helyzet, ugyanis a napokban több ország pont újabb szigorításokra kényszerült a járvány megfékezése érdekében.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon. A bécsi Burgkino karantén idején.

Mindenhol jó, de a legjobb otthon. A bécsi Burgkino karantén idején.

Fotó: Jo (Unsplash)


  • Szlovéniában
    szinte teljes a leállás, minden összejövetel tilos, zárva vannak az óvodák, az iskolák; éjszakai és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben. Egyelőre egy héttel meghosszabbították a korlátozásokat, december 5-re tervezik a teljes lakosság tesztelését, és azt remélik, hogy december utolsó előtti hetében enyhíteni tudnak.
  • Szerbiában keddtől az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig, kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát, és szigorúbban ellenőrzik a karanténra kötelezetteket.
  • Horvátország szombat éjféltől vezetett be szigorításokat: a következő három hétben 50 helyett 25 főben maximálják a nyilvános összejöveteleken való részvétel felső határát; esküvőkön legfeljebb 15-en, temetéseken legfeljebb 25-en, más magánjellegű rendezvényeken legfeljebb 10-en vehetnek részt; a sporteseményeket továbbra is csak nézők nélkül lehet megrendezni. Éjfél helyett 22 órától reggel hat óráig tilos szeszesitalt árulni, az éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, a kávézók és éttermek pedig a korábbi 24 óra helyett csak 22 óráig tarthatnak nyitva.
  • Olaszország december 3-ig meghosszabbította a jelenleg érvényben levő intézkedéseket, a pénteki döntés szerint egyetlen tartomány járványügyi fokozatát sem enyhítették. Az érintett tartományok vendéglátási és kereskedelmi ágazata abban reménykedik, hogy esetleg már november 27-től szó lehet bizonyos enyhítésekről.
  • Finnországban eddig nem kényszerül a súlyosabb szigorításokra, november 23-től három hétig azonban betiltották a 20 főnél nagyobb beltéri összejöveteleket Helsinkiben. Az uszodák, edzőtermek és más sportlétesítmények továbbra is nyitva tartanak azzal a feltétellel, hogy a látogatók betartják a társadalmi távolságtartás szabályait, elmaradnak viszont a koncertek és bezárnak a színházak is.
  • Görögországban november 13-tól éjszakai kijárási tilalmat léptettek életbe este 9 órától reggel 5 óráig, november 19-én pedig szigorították a határellenőrzést az északi szakaszokon.
  • Portugáliában lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be november 27. éjjel 11 órától december 2. hajnali 5 óráig, illetve december 4. és december 9. között, hogy a december 1-i és 8-i nemzeti ünnep ne okozhassa a járvány súlyosbodását. Épp emiatt az ünnepeket megelőző hétfőn zárva lesznek az iskolák is, és korábban bezárnak az üzletek. Emellett az elkövetkező időszakban kötelező teszik a maszk viselését a munkahelyeken.
  • Luxemburgban csütörtöktől bezárnak a bárok és az éttermek, továbbá a színházak és a mozik, a rendelkezések pedig várhatóan december közepéig maradnak érvényben.
  • Madridban bejelentették, hogy december elején tíz napra lezárják a tartományt, ahonnan csak indokolt esetben lehet be- és kilépni. Ekkor ugyanis négynapos hosszú hétvége lesz, és attól tartanak, hogy ez berobbantaná a járványt és veszélyeztetné a már javuló helyzetet.
  • A madridi Plaza Mayor turisták nélkül

    A madridi Plaza Mayor turisták nélkül.

    Fotó: Alev Takil (Unsplash)

  • Számok Európán kívül

    Világszerte eddig 58 795 765 embert fertőzött meg a koronavírus, 1 390 343-an haltak meg a betegségben.

    USA: 12 254 135 fertőzött, 256 803 halálos áldozat, 4 526 513 gyógyult.

    India: 9 139 865 fertőzött, 133 738 halálos áldozat, 8 562 641 gyógyult.

    Brazília: 6 071 401 fertőzött, 169 183 halálos áldozat, 5 457 973 gyógyult.

    Argentína: 1 370 366 fertőzött, 37 002 elhunyt, 1 195 492 gyógyult.

    Kolumbia: 1 248 417 fertőzött, 35 287 halálos áldozat, 1 150 932 gyógyult.

    Mexikó: 1 041 875 fertőzött, 101 676 elhunyt, 779 104 gyógyult.

    Peru: 948 081 fertőzött, 35 549 elhunyt, 879 439 gyógyult.

    Irán: 866 821 fertőzött, 45 255 elhunyt, 610 406 gyógyult.

    Dél-afrikai Köztársaság: 767 679 fertőzött, 20 903 elhunyt, 710 099 gyógyult.

    Kína (Hongkong és Makaó nélkül): 92 189 fertőzött, 4 742 halálos áldozat, 86 800 gyógyult.

    (A Johns Hopkins University november 23-i adatai alapján.)

Figyelmébe ajánljuk