Akár 10 méteres távolságban is fertőzhet a koronavírus – állítja több száz tudós

  • narancs.hu
  • 2020. július 6.

Katasztrófa

Az Egészségügyi Világszervezetet ezért arra kérik, gondolják újra a védekezésre vonatkozó ajánlásaikat.

Több száz tudós véli úgy, hogy a koronavírus a levegőben sokkal hatékonyabban képes terjedni, mint ahogy ezt eddig állították. Egy most készülő tanulmány szerint a vírus a fertőzött szervezetből kikerülve akár több tíz métert is képes megtenni, majd egy új szervezetbe bekerülve ismét fertőzni. A tudósok azt állítják, a koronavírus megfelelően hosszú ideig képes megmaradni a levegőben ahhoz, hogy fertőzőképes legyen, veszélyessé téve így a rosszul szellőztetett helyiségeket, autóbuszokat és más zárt tereket, még akkor is, ha az emberek hat méterre állnak. egymástól.

A fenti állítás ellentmond annak a korábbi megállapításnak, miszerint a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott másfél méteres távolságtartás sem tudja kivédeni a vírus terjedését.  32 ország 239 tudósa ezért arra kéri a WHO-t, hogy gondolja újra a koronavírussal kapcsolatos ajánlásait és adjon új ajánlásokat a védekezésre vonatkozóan.

Lidia Morawska, az ausztrál Queenslandi Technológiai Egyetem légköri tudósa, a levél egyik szerzője a Los Angeles Times-nak úgy nyilatkozott, 100 százalékig biztosak az állításukban.

A szakember szerint emiatt az épületekben a korábbinál sokkal alaposabb szellőztetésre lenne szükség, mindezt úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő áramoljon vissza a termekbe.

(via hvg)

Figyelmébe ajánljuk