Az Európai Gyógyszerügynökség szerint biztonságos a Johnson & Johnson vakcinája

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Katasztrófa

A Janssen elnevezésű egydózisos oltóanyagot 18 éven felülieknek ajánlják.

Csütörtökön tette közzé az Európai Gyógyszerügynökség, hogy vizsgálatuk szerint biztonságos és hatékony az amerikai vállalat által kifejlesztett szer a 18 éven felüliek. A Johnson & Johnson cég Janssen elnevezésű vakcinája egy dózisban működik, esetében nincsen szükség ismétlő oltásra, és egy egyszerű hűtőben is eltárolható. A Gyógyszerügynökség vizsgálata szerint az oltóanyag 67 százalékban hatékony a covid-19 fertőzés megelőzésében. A döntés értelmében a Janssen lesz a negyedik oltóanyag, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóvá hagyott a BioNTech/Pfizer, a Moderna és az Oxford/AstraZeneca terméke után.

„Ezzel a legújabb pozitív véleménnyel a hatóságok az Európai Unióban egy újabb lehetőséghez jutottak, amivel felvehetik a harcot a járvánnyal és megvédhetik az életét és az egészségét az állampolgáraiknak” – jegyezte meg a hírt bejelentő sajtóközleményben Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség vezetője.

Az Európai Bizottság várhatóan még csütörtök délután megadja majd az amerikai termék forgalmazási engedélyét. A Bizottság máris megrendelt 200 milliót a Johnson & Johnson vakcinájából, valamint további 200 millióra opciós szerződést kötött. Ugyanakkor a gyártó várhatóan április közepénél előbb nem fog az oltóanyagból Európába szállítani. Magyarország 4,36 millió dózist rendelt a szerből.

A Johnson & Johnson vakcináját az Egyesült Államokban február végén hitelesítették, és jelenleg az egyesült Királyságban is hitelesítés előtt áll.

Figyelmébe ajánljuk