95 százalékos visszaesést jelentett a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. március 11.

Katasztrófa

A 2020 februári adatokhoz képest gyakorlatilag megszűnt az utasforgalom idén.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 54 407 utast kezelt az előző hónapban, ami 95 százalékos visszaesés 2020 februárjához képest, de a teherforgalom továbbra is nő - közölte a Budapest Airport az MTI-vel csütörtökön. A visszaesés azért jelentős, mert 2020. februárban, a korlátozások előtti utolsó hónapban még 1 millió feletti utaslétszámot mértek. A 2021-es adatok továbbra is lekövetik az Európa-szerte bevezetett korlátozásokat – áll a közleményben.

Éves számításban a Budapest Airport 2020-ban 3 859 379 induló és érkező utast kezelt, ami 76 százalékos visszaesést jelentett 2019-hez képest.

Az IATA (International Air Transport Association, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség) adatai alapján az utazási igény világszinten 72 százalékkal csökkent januárban, ami a decemberit is meghaladja. Az európai légitársaságok visszaesése még jelentősebb, 82,6 százalékos.     Az utasforgalommal ellentétben a teherforgalom nem mérséklődött idén, a januári 15,7 százalékos növekedést az előző hónapban 21 százalékos bővülés követte. 12 109 tonnával az idei a legnagyobb februári teherforgalom a budapesti repülőtér statisztikáiban – számol be róla a Budapest Airport. A cargo-adatok növekedését a vállalat a 2019-ben átadott BUD Cargo City-vel, és a bővülő légiáruszállítási járathálózattal magyarázta.

Az üzemeltető közleménye szerint a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér készen állna az utasforgalom fellendülésére is, de ez még a védőoltásoktól, és az utazási szabályok alakulásától függ.

Figyelmébe ajánljuk