Az Uzsoki utcai kórházban is megfelelő védőfelszerelés nélkül kezeltek egy beteget, akiről később kiderült, koronavírusos

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Katasztrófa

Az információk szerint több mint egy tucat kórházi dolgozó már karanténban van.

Több, mint egy tucat egészségügyi dolgozó (orvosok és ápolók) került karanténba az Uzsoki utcai kórházban, akik napokig védőfelszerelés nélkül kezeltek egy később koronavírusra pozitívan teszelt beteget - számol be a 444.hu.

A nyilatkozó, karanténban lévő kórházi dolgozó elmodta, hogy a beteget még szerdán est vették fel, a tünetei alapján gyanús volt, hogy esetleg koronavírus, de mivel az akkori hivatalos esetdefiníciónak nem felelt meg, ezért nem tesztelhették. A tesztet csak pénteken végezték el rajta, amely akkor pozitív lett. Az érintettek közül nyilatkozó hozzátette, hogy a megfelelő védőfelszerelés nehezen is lehetett volna rajtuk, hiszen abból olyan kevés van, hogy csak akkor használnák, amikor biztosan tudnák, hogy  fertőzött betegről van szó.

A dolgozók szerint az Uzsoki kórház ezek után gyorsan és szakszerűen járt el: az akkor bent levő dolgozókat, akik kapcsolatba kerültek a beteggel azonnal bent tartották, a többieket pedig behívták és mindannyiójukat elkülönítették. Azóta is kifejezetten jó körülmények között tartják őket, mondták el. A koronavírusos beteget pedig a pozitív teszt után átszállították az erre kijelölt Szent László Kórházba.

Arról azonban felháborodva nyilatkoztak, hogy rajtuk sem végeznek tesztet, csak akkor, ha tüneteik vannak:

"Engem, és szerintem mindenkit, aki itt van, mélységesen felháborít, hogy a koronás beteggel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozókat nem tesztelik, ha nincsenek tüneteik, Pintér Sándor belügyminisztert viszont azonnal" - nyilatkozta egy karanténban tartózkodó.


Figyelmébe ajánljuk