Egész családok kerülnek kórházba a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 10.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos mindenkit a szabályok betartására kér, mert a járvány kezelése közügy.

Meredeken felszálló ágában van a koronavírus-járvány, egyre nőnek az esetszámok, napról napra többen vannak kórházban  –  mondta Müller Cecília az Operatív Törzs szerdai sajtótájékoztatóján.  Hozzátette, egyre súlyosabb esetekről van tudomásunk, mely főleg a vírusvariánsok miatt van.

A napi adatokat ismertetve közölte, hogy mint arról lapunk is beszámolt már,  5653 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. Ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett.  Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 123 691 fő. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, ilyen magas még nem volt ez az adat a járvány alatt – emelte ki az országos tisztifőorvos. A kórházban ápoltak közül 844-en vannak lélegeztetőgépen. Mint arról már korábban is beszélt, van, hogy egy egész család kerül kórházba a koronavírus miatt súlyos tünetekkel, sőt, azt követően akár néhány órán belül lélegeztetőgépre is kerülhetnek.

"Úgy tűnik, fogy az erőnk, de ezt nem engedhetjük meg magunknak."

Müller Cecília azt kérte, halasszuk el a nem létfontosságú ügyeinket, hogy minél inkább csökkentsük a kontaktusokat. 

Hangsúlyozta, hogy a járvány kezelése közügy, mindannyiunknak dolga van vele.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy jelenleg 1 107 791 fő a beoltottak száma, közülük 317 906 fő már a második oltását is megkapta. A héten arra kérik a háziorvosokat, hogy az időseket oltsák, szeretnének a nyolcvan év felettiek védőoltásával végezni. Ahol ez már megtörtént, visszafelé haladva, de még mindig az időseket oltva végezik a háziorvosok a vakcinációt.

Müller Cecília a fiatalokat arra kérte, tartsanak ki, tartsák be a korlátozásokat, a szükséges szabályokat.

Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy kiemelte, rendezvényt, gyűlést tartani továbbra is tilos, hisz' a cél az, hogy meggátoljuk a vírus terjedését. A csoportosulással magunk és mások egészségét tesszük kockára.

 

Figyelmébe ajánljuk