Érik a negyedik hullám a szomszédban

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 10.

Katasztrófa

Romániában vészesen emelkedik a fertőzöttek száma.

Romániában kedden, május vége után először ismét meghaladta a háromszázat az egy nap alatt diagnosztizált újabb koronavírus-fertőzöttek száma. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 312 új fertőzött 67 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. A járvány leginkább Bukarestben, a fővárost övező Ilfov megyében, illetve Kolozs, Iasi és Suceava megyében terjed.

Az országban másfél hónapos stagnálás után július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzés üteme, azóta az esetszámok ötszörösükre emelkedtek. A járvány gyorsulása immár a kórházakban is megmutatkozik: egy hónap alatt megháromszorozódott - 664-re növekedett - a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek, illetve 30-ról 86-ra emelkedett az intenzív terápián ápolt súlyos betegek száma.

A keddi jelentésben négy újabb halálos áldozat szerepel. A járvány újabb hulláma múlt héten kezdete éreztetni hatását az elhalálozások terén, amikor az előző hetekhez képest háromszorosára ugrott az áldozatok száma.

A 19,3 milliós Romániában eddig 1 millió 85 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 34 ezer meghalt. Az országban 5 millió 78 ezer ember olttatta be magát, ez a jogosult - 12 év feletti - lakosság mintegy 30 százalékát teszi ki.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk