Erős földrengés rázta meg Haitit, több mint 300-an meghaltak

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. augusztus 15.

Katasztrófa

Az előzetes kárfelmérés szerint 949 lakóház, hét templom, két szálloda és három iskola dőlt romba.

Legalább 304 ember vesztette életét és több mint 1800-an sérültek meg a Haitit megrázó 7,2-es erősségű földrengésben – közölte vasárnapra virradóra az országos polgári védelmi ügynökség. A mentőcsapatok és önkéntesek gőzerővel dolgoznak az épületek romjai alatt rekedt emberek kiszabadításán.

A szombati erős földrengés leginkább a szigetország délnyugati részét sújtotta. A pusztítás mértékét még mindig nem sikerült teljesen megállapítani, miközben a hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma jelentősen növekedni fog.

Az amerikai földtani intézet szerint a földmozgás fészke 10 kilométer mélyen volt a fővárostól, Port-au-Prince-től 150 kilométerre nyugatra található Petit Trou de Nippes település térségében.

A közeli, hozzávetőleg 126 ezer lakosú Les Cayes városából számos összedőlt épületet jelentettek, a többi között templomok és lakóházak omlottak össze. A Gazette Haiti című lap úgy tudja, hogy a halálos áldozatok között van Jean Gabriel Fortune volt szenátor is, aki szállodája romjai alatt veszetette életét Les Cayes-ben. A helyi sajtó szerint többen rekedhettek az épületek törmeléke alatt. Több utórengés is volt, és a helyzetet nehezíti, hogy a Grace nevű trópusi vihar közeleg a sziget a felé.

F?ldreng?s Haitin

 
Földrengés Haitin
 Fotó: MTI/AP/Delot Jean
 

A polgári védelmi ügynökség előzetes kárfelmérése szerint 949 lakóház, hét templom, két szálloda és három iskola dőlt romba. További 723 lakóház, egy börtön, három egészségügyi intézmény és hét iskola szenvedett károkat, de a kikötő, a repülőtér és a telekommunikációs hálózat épségben maradt.

Ariel Henry ideiglenes miniszterelnök drámainak nevezte a helyzetet, és egy hónapra szóló rendkívüli állapotot léptetett életbe.

Haitit gyakran sújtják erős földmozgások. Egy 2010-es földrengés az országot szinte teljesen elpusztította. A rengés epicentruma akkor a sűrűn lakott főváros, Port-au-Prince volt. A földrengés 2010-ben 222 000 halálos áldozatot követelt, és több mint 1 millióan váltak hajléktalanná.

Figyelmébe ajánljuk