Extrém hőhullám Görögországban: jövő héten akár 46 fok is lehet

  • narancs.hu
  • 2021. július 31.

Katasztrófa

Több településen klimatizált helyeket nyitottak meg azoknak, akiknek otthon nincs légkondija.

Hosszan tartó extrém hőhullám sújtja Görögországot, több helyen jóval 40 Celsius-fok fölötti hőmérsékletet mértek, és a meleg várhatóan kitart a hétvégén, sőt a jövő héten végig a mediterrán országban – jelentette szombaton a görög meteorológiai szolgálat. A tűzoltóság később közölte, hogy tűz ütött ki a Peloponnészosz félsziget északi részén, Patrasz város közelében.

A napok óta tartó forróság után jövő héten az előrejelzések szerint 46 Celsius-fok lehet a napi csúcshőmérséklet Görögország több pontján. Rodosz szigetén kedden 44 fok lehet.

Az éjszaka sem hoz enyhülést, a legalacsonyabb napi hőmérséklet – elsősorban az alacsonyabban fekvő, tengerparti területeken – 30 Celsius-fok fölött marad.

A görög polgári védelem válságtanácskozást tartott, amely után péntek este hőségriadót hirdettek. Sok településen klimatizált helyeket nyitottak meg azok számára, akiknek nincs otthon légkondicionáló berendezése. A munkaügyi minisztérium figyelmeztetett, hogy a szabadban végzett munkát, amennyire csak lehet, a minimumra kell szorítani.

Az orvosok arra intették az embereket, hogy lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon, ne igyanak alkoholt, és viseljenek szellős öltözéket. Egyes előrejelzések szerint ez a veszélyes hőség akár további két héten át is sújthatja Görögországot.

A tűzoltóság közlése szerint Patrasz város közelében ki kellett üríteni négy falut (Zerija, Kamaresz, Ahaiasz és Labiri) az újonnan kiütött erdőtűz miatt. Az oltásban száz tűzoltó, 33 jármű, négy repülőgép és több helikopter vesz részt. A környező autóutakat lezárták, nem lehet közlekedni a Peloponnészosz félszigetet az ország többi részével összekötő úton sem az ANA görög hírügynökség jelentése szerint. A parti őrséget is riasztották, mert a füst miatt veszélybe kerülhetnek fürdőzők is.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk