WHO: A Covid-19-fertőzések száma 80 százalékkal nőtt a világon az elmúlt négy hétben

  • narancs.hu
  • 2021.07.31 17:25

Katasztrófa

Tokióban is rekordot döntött az új fertőzöttek száma.

Rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma a japán fővárosban, valamint Thaiföldön és Malajziában - közölték szombaton a helyi hatóságok, amelyek szerint a vírus delta variánsa okolható a fertőzéses esetek ugrásszerű emelkedéséért.

Az olimpiai játékoknak otthont adó japán metropoliszban 4058 új fertőzöttet azonosítottak. A 24 órán belül regisztrált koronavírusos megbetegedések száma még sosem lépte át a négyezer főt. Az olimpia szervezői 21 új esetet jelentettek.

A japán kormány pénteken hosszabbította meg a járvány miatt bevezetett rendkívüli jogrendet augusztus végéig, egyszersmind kiterjesztette a Tokióval szomszédos három prefektúrára, valamint Oszakára.

Malajziában szintén rekordszámú új fertőződést, 17 786 koronavírusos esetet regisztráltak. A fővárosban, Kuala Lumpurban fekete zászlót lengető fiatalok kisebb csoportja követelte Muhyiddin Yassin kormányfő lemondását a szerintük rossz járványkezelés miatt.

Thaiföldön is rekordot döntött a napi esetszám 18 912 új koronavírus-fertőzöttel. Az összes fertőzött száma ezzel már csaknem eléri a 600 ezer főt. A járvány hivatalosan azonosított halálos áldozatainak a száma 4857. A thaiföldi kormány közölte, hogy az új esetek 60 százalékát, de a fővárosban, Bangkokban már az esetek 80 százalékát a vírus delta variánsa okozta.

Egyelőre nincs arra bizonyíték, hogy a koronavírus delta variánsa halálosabb lenne, mint a korábbi változatok, az viszont igazolódott, hogy sokkal gyorsabban képes terjedni – mondta a Reuters hírügynökségnek Szupakit Szirlak, a thaiföldi orvostudományi hivatal főigazgatója.

Közben Kínában, a keleti országrészben fekvő Nancsingban szintén kimutatták a vírus delta variánsát a repülőtéri takarítószemélyzet tagjaiban, akik előzőleg egy Oroszországból érkező járaton dolgoztak.

A Covid-19-fertőzések száma 80 százalékkal nőtt a világon az elmúlt négy hétben. Fennáll a veszély, hogy elveszítjük a vírus elleni küzdelemben nehezen elért eredményeket; a világ sok országának egészségügyi rendszere túlterhelt

– mondta pénteken sajtótájékoztatón Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk