Fiatalok és gyermekek is vannak a magyar fertőzöttek között

  • narancs.hu
  • 2020. március 29.

Katasztrófa

Müller Cecília szerint nagyon kevés időnk maradt a tömeges megbetegedések szakaszáig.

Az operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján kiderült az elhunytak átlagéletkora, a súlyos esetek száma és az is, hogy változtatni fognak-e az idősekre vonatkozó vásárlási idősávokon. Azonban nem mindenre adtak választ.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint várhatóan sok új megbetegedésre kell számítani, az eddigi adatok ugyanis egyértelműen azt jósolják, hogy nő az esetszám. Összesen hét laboratórium működik éjjel nappal, a tesztelés folyamatos, ahogyan a kontaktuskutatásban eljutnak abba a szakaszba, hogy valakinél alapos gyanú merül fel, tesztelik. Müller hozzátette, hogy tesztelni már a mentők mobilegységei is képesek a páciens háza előtt. Az eddig megbetegedetteknél a vírus 80%-ban enyhe tünetekkel zajlik le, ezért az, akinek nincsen komoly panasza, nem kell, hogy kórházba menjen, elég, ha otthon marad. Ehhez azonban teljes izoláltságra van szükség, lehetőség szerint a betegnek családtagjaitól is elkülönítve kell lennie.

Müller felhívta a figyelmet, hogy azok az idősek, akik valamiért nem számíthatnak rokonaiktól segítségre, keressék fel a helyi önkormányzatot, ahol megszervezik a segítségnyújtást – bevásárlást, gyógyszerek beszerzését.

Újságírói kérdésre Müller elmondta, hogy vannak fiatalok és gyermekek is a diagnosztizált betegek között. „Természetesen a vírus nem kímél senkit. Az egész populációban bárki megfertőződhet” – mondta.

Tovább emelkedett a magyarországi fertőzöttek száma

Két beteg pedig elhunyt. Két koronavírus-fertőzött halt meg vasárnapra Magyarországon. Az azonosítottan koronavírus-fertőzöttek száma pedig egy nap alatt 65-tel emelkedett, így számuk 408-ra nőtt. A koronavirus.gov.hu vasárnap azt írta: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg. Összesítésük szerint az azonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 408.

Lakatos Tibor ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vásárlási idő korlátozásával kapcsolatban egyelőre pozitív tapasztalataik vannak. Az idősek többsége megérti és elfogadja a 9 és 12 óra közötti idősáv bevezetését, és a boltosok is figyelnek arra, hogy ezekben az órákban 65 év alatti ne vásárolhasson. Az RTL Híradónak néhány idős arról panaszkodott, hogy a nyugdíjasok általában korán kelnek, ezért van, aki már 9 előtt bevásárolna. Ezzel kapcsolatban Lakatos úgy véli, nem fogják egyelőre megváltoztatni a rendeletet, mivel gondolni kell azokra a 65 év alattiakra, akik kora reggel munkába menet vásárolnak.

Müller elismerte, hogy a Kínából érkező védőfelszerelések és tesztek minősége „különböző”, ezért mielőtt szétosztják, meg fogják vizsgálni azokat.

Továbbra sem mondják meg, pontosan hány egészségügyi dolgozó fertőződött meg, Müller pusztán annyit árult el, hogy vannak ilyen esetek.

A tisztifőorvos szerint egyáltalán nem magas a magyar halálozási arány. Müller úgy véli, nem szükséges összehasonlítani a különböző országok ilyen típusú adatait, mivel mindenhol máshogy kezelik a vírust. „Úgy gondolom, hogy Magyarországon ez nagyon időben történt és látjuk is az eredményét” – mondta, hozzátéve, bíznak benne, hogy laposan halad tovább a görbe, nem terhelve az egészségügyi rendszert.

A jelenlegi fertőzöttekről pedig egyelőre annyit árultak el, hogy 14-en vannak súlyos állapotban, mindegyikük igényel lélegeztetőgépet, az elhunytak átlagéletkora pedig 69 év.

„Nagyon rövid az időnk” – felelte végül Müller arra a kérdésre, hogy Magyarországon a járvány terjedése mikor lép át a tömeges megbetegedések szakaszába.

Hétfőtől a belügy kórházparancsnokai segítik a készletek védelmét

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően hétfőtől minden kórházban kórházparancsnok segíti az intézmény működését és az egészségügyi készletek védelmét. Hétfőtől kórházparancsnokok segítik a kórházak működését és az egészségügyi készlet Közleményük szerint az erről szóló kormányrendeletet kihirdették a Magyar Közlönyben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?