Hétfőtől 14-ről 10 napra csökkenti a kormány a karanténkötelezettséget a Magyarországra utazóknak

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 19.

Katasztrófa

Már több EU tagállam is alkamazza a csökkentést, a WHO azonban nem ajánlja.

Az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet módosítása pénteken jelent meg, melynek értelmében a fertőzés szempontjából kockázatos területnek minősített országokból Magyarországra belépő magyar állampolgárok, mind a külföldi állampolgárok esetében a házi, illetve a járványügyi hatóság által kijelölt karantén időtartama az eddigi 14 napról 10 napra csökken szeptember 21-től, ha a fertőzés gyanúja nem merül fel náluk - írja a Napi.hu.

A karantén alóli mentesítés szabályai azonban nem változnak.

A karanénkötelezettség hosszának csökkentéséről még a szeptember 4-i tanácskozásukon állapodtak meg az EU tagországainak egészségügyi miniszterei. A 10 napra csökkentett karantént már több EU-tagállam is alkalmazza.

Szakértők azonban (pl. a a német Robert Koch közegészségügyi intézet és a WHO is) arra figyelmeztet, hogy kockázatos a karanténkötelezettség csökkentése: ugyanis míg a járvány szempontjából erősen érintett területekről tünetmentesen hazatérőkre vonatkozó 14 napos karanténkötelezettség esetén a járványvédelmi rendszer száz fertőzött közül kettőt nem szűr ki, míg 10 napos karantén esetén négyet.

Figyelmébe ajánljuk