Így védekezik Magyarország a koronavírus ellen

  • narancs.hu
  • 2020. február 1.

Katasztrófa

Elkészült a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott akcióterv.

A Belügyminisztérium péntek este juttatta el az MTI-hez azt a 28 pontból álló akciótervet, melyet a koronavírus-járvány magyarországi terjedését megakadályozni hivatott operatív törzs dolgozott ki.

Az intézkedések célja a fertőzés esetleges magyarországi megjelenésének kiszűrése és lokalizálása, valamint az állami szervek feladatainak összehangolása, ezáltal az egészségügyi és járványügyi intézkedések hatékony megszervezése – írják a tervben.

A terv első hat pontja az Országos Rendőr-főkapitányság számára ír elő intézkedéseket. Elsőként, hogy az ORFK soron kívül tegyen javaslatot a határforgalom ellenőrzésének és a járvány terjedésének megakadályozásra vonatkozó eljárásrendre, a szükséges intézkedésekre és határvédelmi eszközökre.

Kiemelt figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik Kínából érkeznek, vagy a beutazást megelőző 14 napon belül ott tartózkodtak, valamint azokra, akik bizonyítottan fertőzött emberekkel kerültek kapcsolatba – áll a dokumentumban.

Az akcióterv előirányozza hőkamerák szolgálatba helyezését, esetleg további ilyen berendezések megvásárlását vagy bérlését.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az országos tisztifőorvos számára hét intézkedést sorolnak fel.
Elsőként, hogy határozza meg és léptesse életbe a járvány elleni védekezéshez szükséges eljárásrendet, erről tájékoztassa az egészségügyi ellátórendszerben érintetteket, különös tekintettel a határátkelőhellyel rendelkező területekre. Ellenőrizni kell a védekezéshez szükséges, raktárkészleten és gyártási folyamatban lévő egészségügyi eszközök körét, mennyiségét és minőségét, ha indokolt, intézkedni kell további készletek beszerzésére. Át kell tekinteni a vizsgáló laboratóriumok kapacitását, biztosítani kell a soron kívüli vizsgálatok lefolytatását. Az állampolgárok tájékoztatása érdekében figyelemfelhívó kampány útján be kell mutatni a vírussal kapcsolatos honlapot.

Az akcióterv szerint a központnak meg kell bizonyosodnia arról, hogy adottak-e a feltételek a külföldről visszaérkező felsőoktatási diákok megvizsgálásához.

Az ingyenes információs vonal létrehozását követően biztosítani kell az orvosi hátteret. Biztosítani kell az egészségügyi szakterület együttműködését az Egészségügyi Világszervezet (WHO) intézményeivel – áll a dokumentumban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium feladata, hogy a kimenekítésre váró magyar állampolgárok helyzetéről nyújtson folyamatos tájékoztatást, és a Turisztikai Ügynökség és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bevonásával készítsen tájékoztató anyagot a kínai állampolgárok be- és kiutazásával kapcsolatos tapasztalatokról.

Az operatív törzs egyúttal felkérte a köznevelési és közoktatási intézmények vezetőit és fenntartóit, valamint a polgármestereket, hogy amennyiben olyan beteg személyről szereznek tudomást, aki Kínából érkezett, akkor vegyék fel a kapcsolatot a Nemzeti Népegészségügyi Központ területi szerveivel.

Figyelmébe ajánljuk