Jóváhagytak egy újabb oltóanyagot az Európai Unióban

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Katasztrófa

A Nuvaxovid hatékonysága mintegy 90 százalék.

Az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) kapott uniós forgalombahelyezeti engedélyt az amerikai Novavax és az Indiai Szérum Intézet közös vakcinája, a Nuvaxovid. A vakcinát csak 18 éven felüliek kaphatják meg - írja a HVG. Az EMA tájékoztatása szerint jelenleg még vizsgálják, hogy az új vakcina mennyire hatásos az omikronnal szemben. 

Az EMA két vizsgálatot is végzett a Nuvaxovid hatékonyságra vonatkozóan, melyeken 45 ezren vettek részt. A vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy az új vakcina mintegy 90 százalékos hatékonyságú. Az oltóanyaggal kapcsolatban megfigyelt mellékhatások enyhék vagy közepesen súlyosak voltak, illetve néhány nap után megszűntek. Gyakori volt az injekció helyén kialakuló érzékenység, esetleg fájdalom, de a fáradtság, az izomfájdalom, a fejfájás, az általános rossz közérzet, az ízületi fájdalom, a hányinger, illetve a hányás szintén a mellékhatások küzé tartoztak. 

A teljes védőoltás két adagos, három hétnek kell eltelnie a két alkalom között. 

Az EMA korábban a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca, illetve a Janssen (Johnson & Johnson) vakcinát hagyta jóvá. Az Európai Unió 200 millió adagot rendelt az ötödikként elfogadott Nuvaxovidból, mely 2022 első negyedévétől érkezhet az európai piacra. Az EMA által engedélyezett vakcinákat az EU összes tagállamában elfogadják.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk