Hamarabb robbanhat be az ötödik hullám az omikron miatt

  • narancs.hu
  • 2021. december 20.

Katasztrófa

Az ELTE szakembere szerint azoknak az időseknek, akik augusztusban vették fel a harmadik dózist, a negyedik oltást is fel kellene venniük.

Az omikron okozta ötödik hullám január közepe helyett két héttel közelebbre kerülhet, már december végén, január elején elkezdődhet. Erről Vattay Gábor, az ELTE TTK Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője beszélt az ATV Híradójában. A kutató hozzátette: a korábbiaknál esetszámban nagyobb hullám várható, mindenkit elér majd a járvány, kérdéses azonban, hogy milyen szintű megbetegedést okoz. Vattay felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak az időseknek, akik augusztusban vették fel a harmadik dózist, a negyedik oltást is fel kellene venniük a közelgő ötödik hullám miatt.

Az adásban szintén nyilatkozott Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezető igazgatója, aki azt mondta: jelentősen emelkedik az omikron variáns okozta megfertőződések száma. „Míg korábban napi egy esetet regisztráltunk, átlagban ez most már napi négyre növekedett. Ez pedig a mi eseteinket tekintve már napi 5 százalékos arány” – tette hozzá. 

December 13-án egy idős házaspár tesztje lett pozitív a Neumann Labs laborjában. Korábban egyikük sem járt külföldön, a mintákat azonban az omikron okozta fertőzés gyanúja miatt küldték tovább mély vizsgálatra a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK). Később az NNK hivatalosan is megerősítette, hogy megjelent Magyarországon az omikron variáns

Egyre több szomszédos országban jelenik meg a koronavírus új variánsa; vasárnap Ukrajnában mutatták ki az omikront egy olyan betegnél, aki előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben járt. Regisztrálták az omikron jelenlétét Horvátországban és Romániában is.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk