Kalifornia történetében még soha nem volt ekkora tűzvész

  • narancs.hu
  • 2018. november 10.

Katasztrófa

Több ezer embert kellett evakuálni, a tűz egyelőre megállíthatatlan.

Kilencre nőtt péntek estére a legsúlyosabb kaliforniai tűzvész halálos áldozatainak száma, mindannyian a Butte megyei Paradise városkában vagy annak környékén haltak meg, ahol mintegy 6700 épület vált a lángok martalékává - adta hírül a friss adatokat az MTI.

Ez a tűzvész az egyik legsúlyosabb az állam történetében a tűzoltók adatai szerint. Amellett, hogy korábban már találtak egy autóban öt összeégett holttestet Paradise közelében, a tűzoltók rátaláltak három holttestre egy ház közelében, egyre pedig egy épületben. Harmincöt embert eltűntként tartanak nyilván. Az oltás során megsebesült három tűzoltó.

A tűz csütörtökön tört ki a Sacramentótól északkeletre lévő Plumas erdő peremén, és péntek éjjelre több mint 36 ezer hektárnyi területet perzselt fel. Eddig még csak a terület öt százalékán tudták megfékezni a lángokat. Kétezer tűzoltó küzd velük. Több mint 150 ezer embert kellett kitelepíteni.
Gavin Newsom megválasztott kaliforniai kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki Butte megyében, de két másik megyében is - Los Angelesben és Venturában - mert ott is pusztítanak tüzek. Utóbbi két megyében 50 ezer embert evakuáltak.

 

Figyelmébe ajánljuk