Két magyar pilóta meghalt egy svédországi repülőbalesetben

  • narancs.hu
  • 2023. június 19.

Katasztrófa

A könnyű repülőgép vasárnap este zuhant a tengerbe.

Vasárnap este nyolc óra körül a svédországi Norrköping közelében a tengerbe zuhant egy Socata MS.893 Rallye Commodore 180 típusú, magyar lajstromjelű (HA-BNS) könnyű repülőgép – írja az Aviation24.be értesüléseire hivatkozva hvg.hu.

A mentőszolgálatok a repülőgépet a tenger fenekén, körülbelül nyolc-tíz méter mélységben találták meg. A repüléssel foglalkozó portál szerint a svéd hatóságok átvizsgálták a területet, a rendőrség pedig tegnap késő este bejelentette, hogy egy halott személyt találtak a baleset helyszínének közelében. Nem sokkal később közölték, összesen két holttestet találtak.

Bár egyes sajtóhírek egy német és egy magyar áldozatról szólnak, a svéd svt.se cikke a rendőrség közleményére hivatkozva azt írja, hogy az áldozatok Magyarországról származnak és a negyvenes éveikben jártak. A HA-BNS lajstromjelű gép tulajdonosa a pusztaszabolcsi Smartair Solution kft. A hvg.hu értesülései szerint a két áldozat a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület (MSE) két vezetője, akik a Wizz Air légitársaság pilótái voltak.

A svéd polgári légiközlekedési hatóság szerint a gép Lengyelországból repült, és a Västerdalarna tartományban található Dala-Järna repülőterére tartott. „A repülőgép megváltoztatta a repülési útvonalát, és Skavsta felé tartott. Nem valószínűtlen, hogy az időjárás miatt” – mondta Karin Ellström, a hatóság készenléti ügyeletese. Hozzátette, a légiforgalmi irányítás kapcsolatban volt a géppel a repülés során, de megszakadt a kapcsolat. Egyelőre nem világos, hogy mi okozta a balesetet.

FRISSÍTÉS!

A hvg.hu megkeresésére a Wizz Air megerősítette, hogy a légitársaság két munkatársa volt az áldozata a balesetnek. A légitársaság további részleteket nem közölt. Mint írták, kollegáik magánúton voltak így ők is csak a hatóságok által nyilvánosságra hozott információkkal rendelkeznek.

„Két nagyszerű, szakmailag tökéletesen felkészült kollégát vesztettünk el. A Wizz Air osztozik a hozzátartozók fájdalmában és őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családtagok, barátok és a kollégák felé” – tette hozzá a légitársaság.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk