Koronavírus: már majdnem ezren vannak kórházban koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. október 19.

Katasztrófa

859 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 16 beteg.

Összesen 859 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 837 248 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.

  • Elhunyt 16 beteg, így az elhunytak száma 30 418 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 792 242 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 14 588 főre emelkedett.
  • 999 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
  • közülük 144-en vannak lélegeztetőgépen.

A beoltottak száma 5 926 446,

  • közülük 5 703 088 fő már a második oltását is megkapta,
  • 1 millió 12 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 18-i közlése szerint a szennyvíz SARS-CoV-2 koncentrációja továbbra is lassú ütemben, de folyamatosan emelkedik. A vizsgált városok közül emelkedő tendencia jellemző Miskolcon, Salgótarjánban és Székesfehérváron, míg csökkenő tendencia figyelhető meg Szekszárdon, Szombathelyen és Zalaegerszegen. A vizsgált többi városban a tendencia stagnáló.

A kormányzati tájékoztató honlap hangsúlyozza, hogy az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza, a legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért kérjik őket, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást mielőbb. 

 A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, az továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.

A regisztráció után a háziorvosnál és az interneten is lehetőség van oltásra időpontot foglalni a  www.eeszt.gov.hu honlapon. Az időpontfoglalóban minden érvényes regisztrációval rendelkező tud oltásra időpontot foglalni első, elmaradt második és harmadik oltásra is. 

A tájékoztatóban azt írják: újabb közel 800 ezer antigén gyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak, akiknek ezzel szerintük még több lehetőségük lesz arra, hogy kiszűrjék koronavírus-gyanús betegeket a nagyszámú szezonális légúti betegségek tüneteivel jelentkezők közül. A koronavírus gyanúról továbbra is a háziorvos dönt. Ehhez a nagyvonalúnak tűnő intézkedéshez azonban érdemes hozzátenni, hogy az operatív törzs a napokban arra utasította a háziorvosokat, hogy e héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket. A háziorvosok szerint az utasítás hibás és betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen, az orvosok ezért aláírásgyűjtéssel tiltakoznak ellene.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk