Koronavírusban elhunyt a férfi, a kormányhivatal másnap feloldotta a karantén alól

  • narancs.hu
  • 2021. március 13.

Katasztrófa

Hadházy Ákos osztotta meg a dokumentumokat. 

"Mélyen megrendült család küldte ezeket a megdöbbentő dokumentumokat. Az édesapjuk néhány napja a koronavírus áldozataként meghalt. A halála utáni napon azonban a kormányhivatal GYÓGYULTNAK NYILVÁNÍTOTTA ÉS FELOLDOTTA A KARANTÉN ALÓL, amiről hivatalos papírt is küldött a családnak" - írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán. 

A politikus a dokumentumokat is megosztotta, a halotti bizonyítványt és a feloldó határozatot, mindkettőt a család engedélyével közölte, az adatokat anonimizálva.

Az azonban így is látszik, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Miskolci Járási Hivatala hivatalos értesítőjében 2021. március 10-vel feloldja a férfit a járványügyi elkülönítés alól. Az indoklásban azt írják:

"A páciens háziorvosa Dr. ... írásbeli tájékoztatása alapján az elkülönítés utolsó három napjában tünet és panaszmentes, láztalan a mai napon gyógyultnak nyilvánítható."

Mint Hadházy írja: "Csak remélni lehet, hogy az ilyen mélyen kegyeletsértő eljárás egyedi adminisztrációs hiba eredménye, de mégis, megdöbbentő példája ez annak a káosznak, amit a tíz év alatt szétvert államigazgatásra és járványvédelemre zúduló pandémia okoz." Majd hozzáteszi, az elmúlt évben sok olyan jelzést kapott, amikor a karantént elrendelő határozat csak a pozitív teszt után 10-12 nappal érkezett meg a fertőzötthöz, volt, akinél a feloldásról szóló határozattal egy időben. "Ezek többsége akkor történt, amikor a jelenleginél sokkal kisebb volt a hivatalos esetszám."

Figyelmébe ajánljuk