Közel 2 millióan regisztráltak eddig oltásra

  • narancs.hu
  • 2021. január 25.

Katasztrófa

Az operatív törzs szerint mindegyik vakcina működik.

 

Magyarországon kedvezően alakulnak a járványügyi adatok, főleg a környező országokéhoz képest, hisz' van ahol már megkezdődött a harmadik hullám, a mutációk pedig „fejtörést” okoznak. Ezt Müller Cecília mondta az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos ismertetése szerint hétfőn több mint 11 ezer, kedden több mint 25 ezer ember beoltásához elegendő vakcinaszállítmányt vár Magyarország a Pfizertől, vasárnap pedig a Modrena vakcinájából érkezik további 9000 fő beoltására elegendő adag. Az AstraZeneca az eredetileg tervezettnél kevesebb vakcinát tud szállítani,

így hiába van Magyarországon engedélyezve, egyelőre még nem lehet tudni, hogy mikor és milyen mennyiségben tudunk hozzájutni.

Az Oroszországból rendelt, egymillió ember beoltására elegendő Szutnyik-V vakcina három részletben (30, 60 és 90 napon belül) érkezik Magyarországra. Müller Cecília közlése szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ minden gyártási tételt külön leellenőriz majd.

Az országos tisztifőorvos azt is mondta, hogy mint az „ismert tény”, a második adag vakcina beadása hevesebb reakciókat válthat ki (ez lehet bőrpír, hőemelkedés vagy egy-két napos láz, izomfájdalom és levertség), mert ilyenkor indul meg a sejtes immunitás, de mindez természetes, az oltóanyag hatásosságát mutatja, ezért nem kell tőle félni. Hozáttette: mindegyik vakcina működik.

Müller Cecília közölte, a múlt heti összegzésig 1 775 000 fő regisztrált az oltásra online, vagy a tisztifőorvosnak visszaküldött levélben.

A sajtótájékoztatón elhangzott: két vendéglátóhelyet ideiglenesen bezártak a hétvégén a járványügyi szabályok megsértése miatt. 

A vendéglátóüzletekre vonatkozó korlátozásokat akkor lehet enyhíteni, ha megfelelő mennyiségű vakcina érkezik, és sok embert beoltanak

– hívta fel a figyelmet Kiss Róbert, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezető helyettese.

Közölte azt is, hogy a hétvégén a rendőrök maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 569 emberrel szemben, a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta pedig összesen 21 368 emberrel szemben intézkedtek.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a parkokban és zöldterületeken nem kell kötelezően a maszkot viselni, ugyanakkor a csoportosulások mellőzése, megfelelő távolság betartására kérte a kirándulókat.

Figyelmébe ajánljuk