Még nem robbant be a járvány, de fokozatosan nő a kórházba kerülők száma

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Katasztrófa

Falus András immunológus szerint nagy baj, hogy nem tudni, a lélegeztetőgépen ápoltak között mennyi az oltott és mennyi az oltatlan beteg.

Hat beteg meghalt és újabb 546 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán. A kormányzati portálon azt írták, ezzel 822 072-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 30 185-re, a gyógyultaké 784 539-re emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 7348 – ez a szám most némi csökkenést mutat az elmúlt egy héten.

Kórházban 529 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 81-en vannak lélegeztetőgépen – ezek az adatok viszont fokozatosan, de folyamatosan emelkednek augusztus vége óta. 

Falus András immunológus a Népszavának azt mondta, egyelőre még nem robbant be a járvány: sem a halálozás, sem a kórházban lévők száma nem nőtt ugrásszerűen. De szerinte az is látszik, hogy más a dinamikája a mostani negyedik hullámnak, mint a tavaly őszinek. Falus szerint továbbra is nagy baj, hogy nem tudni: a lélegeztető gépen ápoltak között mennyi az oltott és mennyi az oltatlan beteg.

A lapnak egy intenzíves szakorvos úgy nyilatkozott, hogy jellemzően oltatlanok kerülnek most a kórházakba, de akadnak köztük oltottak is, főként olyan betegek, akiknek az alapbetegségeik is nagyon súlyosan terhelik az immunrendszerüket.

Hatósági házi karanténban 5048-an vannak, a mintavételek száma 6 914 466.

Eddig 5 884 183 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 640 410-en a második, 742 ezren pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati oldalon kiemelték: az új megbetegedéseket a delta vírusmutáns okozza. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot

Figyelmébe ajánljuk