PSZ: Több iskolát már be kellett zárni a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 29.

Katasztrófa

A Pedagógusok Szakszervezet úgy tudja, 3-4 iskolának már teljesen át kellett állnia digitális oktatásra. 

Vannak olyan intézmények, amelyek kénytelenek voltak teljesen átállni a digitális oktatásra, míg máshol egyes osztályok, csoportok tanulnak otthonról – erről beszélt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az Inforádióban. 

Totyik azt mondta, ismereteik szerint

három vagy négy olyan iskola van, ahol teljesen bezártak, és 10-15 körül van azon intézmények száma, ahol osztályok vagy csoportok álltak át tantermen kívüli oktatásra.

Ez az összlétszámon belül nem nagy, ugyanakkor Totyik Tamás szerint jelzés arra vonatkozóan, hogy az oltás szükséges, de nem elégséges feltétel.

Szerinte Ausztriához hasonlóan minden osztályt hetente legalább egyszer teszttel ellenőrizni kellene, és ott, ahol egy fertőzött tanulót is találnak, azonnal zárni kellene az osztályt, vagy ha olyan szintet ér el a fertőzöttek száma, akkor a teljes intézményt.

Mint fogalmazott, most "attól félünk, hogy nagyon nagy árat fogunk fizetni azért, hogy nem kellő időben, nem kellő határozottsággal lép fel a kormány, és ez komolyabb folyamatot is indíthat el, nagyobb fertőzési szintet fognak elérni az oktatási intézmények, ha a karanténintézkedéseket nem fogják megtenni".

A szakszervezeti alelnök szerint aggasztó az is, hogy a hátrányos helyzetű régiókban nagyon alacsony az oltási hajlandóság, és ott más típusú intézkedésekre lenne szükség. "Nem elég az, hogy hirdetjük, hogy lehet menni oltásra, hanem oltóbuszokkal kellene végigjárni ezeket a területeket" – mondta.

A pedagógusok átoltottsága egy szinten, 80-85 százalék körüli értéken stagnál. A 12-18 éves korosztályban a tanulók harmada van beoltva. A szakszervezeti vezető szerint a szülők ngyon magasnak tartják a rizikófaktort az oltással kapcsolatban, és úgy látják, nem mutattak be a kormány részéről olyan adatokat, amelyekkel a szülőket meg lehetett volna győzni az oltás biztonságosságáról.

"Most azzal büntetik a gyerekeket, hogy a 17 éven felüli osztályoknál irányadó szabályként nem lehet karantént elrendelni, ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a fertőzöttségi sincs majd olyan magas lesz, hogy akkor már az iskolának muszáj lesz bezárni kormányintézkedés nélkül. De ez felesleges áldozat mind a szülőktől, mint az oktatási intézményektől" – vélekedett Totyik Tamás. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk