Meghosszabbították a vörös kódot, 72 éves melegrekord dőlt meg

Katasztrófa

Négy tized híján 40 fok volt Berettyóújfaluban. A riasztás a mostani hosszabbítással péntek este nyolc óráig marad érvényben.

Az előzetes adatok alapján csütörtökön is megdőlt a melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön Facebook-oldalán. Mostanáig a június 30-án mért legmagasabb hőmérséklet 38,9 Celsius-fok volt, amelyet 1950-ben Pécsen regisztráltak.

Most Berettyóújfaluban volt a legmelegebb, ahol 39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

 

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára péntek 20 óráig meghosszabbítja a hétfőn elrendelt vörös kódot, mert az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján pénteken is meghaladja a 27 Celsius-fokot a napi középhőmérséklet.

A vörös kód célja egyrészt, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendkívüli helyzetre, valamint a speciális eljárásrend alatt a szociális szektorban a diszpécser jelzése alapján minden szociális intézménynek fogadnia kell a hajléktalanokat attól függetlenül, hogy kiknek nyújtanak szolgáltatást.

Nagyon fontos, hogy ha valaki bajba jutott hajléktalan embert lát, hívja a regionális diszpécserszolgálatot, amely a jelzések alapján azonnal tud intézkedni. Amennyiben fenn áll az életveszélyes állapot lehetősége, akkor tárcsázzák a 112-es segélyhívószámot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk