Megnézték a tudósok: kiderült, honnan érkezett a vírus az országba

  • narancs.hu
  • 2020. május 11.

Katasztrófa

A virológusok arra jutottak, hogy március közepén már az ország több pontján is voltak helyi fertőzések.

Elkészült az első magyar genomikai járványelemzés - közölte a Facebookon a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Jakab Ferenc vezette Virológiai Kutatócsoportja.

A kutatócsoport azt vizsgálta, hogy honnan származtak a hazánkban lévő vírusok és mennyire aktívan terjedtek belföldön, ehhez a vírusgenomok szekvenálása után bonyolult genetikai elemzéseket végeztek, a munkán összesen több mint öt hazai kutatóműhely tudósai dolgoztak.

A Facebookon azt írták, a vírus genetikai elemzéséből az derült ki, hogy

többszörös, főként európai eredetű és párhuzamos behurcolások történtek.

Mint írták, ez azt jelenti, hogy az európai lezárási hullám hatására viszonylag szűk időintervallumban tértek haza az emberek, akikkel együtt több forrásból a vírus is megérkezett - de ez nem jelenti azt, hogy már előtte nem hurcolták be a vírust az országba, ők ugyanis a korlátozó intézkedések bevezetésekor vizsgálták a helyzetet.

Hozzátették,

feltárhatóak ugyanakkor más kontinensről származó vírusok is, ezek eredete vagy Kínára vagy az USA területére vezethető vissza.

Ezután itthon a korlátozó intézkedések kezdetekor már leírható helyi terjedési láncolatokat tártak fel,

március közepén az ország több pontján is látszanak helyi fertőzések.

Ezt a genetikai értelemben vett hasonlóság mértékéből tudják kikövetkeztetni. A kutatók szerint ezért jól időzített volt a teljes közép-európai régióban a korlátozó intézkedések ekkori bevezetése, ez ugyanis az álláspontjuk szerint jó eséllyel hozzájárult ahhoz, hogy a számos behurcolási eseményből nem lett számos nagyobb terjedési láncolat vagy akár járványos gócpont.

Hozzáteszik, a jelenlegi nemzetközi adatok alapján Lengyelországban is hasonló forgatókönyv figyelhető meg.

Ezután kitérnek arra is, hogy rendkívül fontos a járvány mostani szakaszában a lakosság minden eddiginél komolyabb fegyelme és az egészségügyi hatóságok gyors reagálása a betegek gyors és hatékony elkülönítésére. "Senki se ringassa magát téveszmékbe, a vírus még itt kering köztünk, nagyon fontos ennek tudatában lenni" - írják.

Figyelmébe ajánljuk