Merkely: hamarabb kezdődött a vártnál a második hullám, mert rengetegen nyaraltak külföldön

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 31.

Katasztrófa

Kijelenthető: itt van a koronavírus-járvány második hulláma.

„Szeptember második felére vártam, mert azt gondoltam, hogy az iskolanyitás lesz az, ami leginkább meg fogja növelni a kontaktusok számát” – mondta a második hullámról a Semmelweis Egyetem rektora az RTL Klub Híradójának.

Merkely Béla szerint az, hogy hamarabb megindult a járvány annak köszönhető, hogy rengetegen mentek külföldre nyaralni. Ezt tetézte Merkely szerint a Balaton tömeges élvezése is az augusztus huszadikai hétvégén.

Merkely szerint ezen a nyáron ki lehetett volna hagyni a külföldi nyaralást. A döntően Horvátországban nyaralt turisták rendezvényeken, bulikon, esküvőkön számos fertőzést okoztak elmondása szerint.

A szakember a védekezést az iskolákra, az egészségügyi és szociális ellátó rendszerekre összpontosítaná.

A határátlépés szigorítása a rektor meglátása szerint önmagában nem elégséges intézkedés, mert már most nagyon nagy a magyarországi pozitív esetek száma. Mint ismert, vasárnap rekordszámú napi fertőzésszámot regisztráltak.

Merkely szerint csak az reménykeltő, hogy egyelőre a fiatalok közt cirkulál a vírus, és nem került be az idősebb korosztályba.

A Budapesten megrendeződő európai labdarúgó Szuperkupa-döntőről azt mondta, hogy az biztonságosan megrendezhető. De a rektor minden a szabályok szigorú betartásán múlik. Például azon is, hogy a szurkolók maszkot viseljenek, és minden harmadik széken ülhessenek csak.

Figyelmébe ajánljuk