Müller Cecília: Nem javasoljuk a tömeges rendezvényeken való részvételt

  • narancs.hu
  • 2020. október 20.

Katasztrófa

Informatikai hiba miatt kevesebb ma az új fertőzöttek száma: a kimaradt adatok majd holnap jelennek meg a rendszerben.

Kevesebb adat jött be egy informatikai hiba miatt, így ezek majd holnap jelennek meg a rendszerben - kezdte az Operatív Törzs tájékoztatóját Müller Cecília.

A napi számadatok elismétlése után Müller elmondta, sajnos az történik, amire számítani lehetett, hogy az elhunytak száma növekedik, amint nő a pozitív esetek száma. A most elhunytak közül mindenkinek legalább egy alapbetegsége volt - tette hozzá.

Minden ismert szám egyre emelkedik - emelte ki Müller. Fontos az intézkedéscsomag, amelyet be kell tartanunk, el kell laposítani a járványgörbét. Ahogy tavasszal is, most is az a cél, hogy ne terheljük túl az egészségügyi rendszert.

Hozzátette: nem javasoljuk a tömeges rendezvényeken való részvételt, nemcsak az október 23-i rendezvényekre gondolunk, hanem más tömegrendezvény vagy összejövetel mérséklése is fontos.

Müller a maszkhasználat, a fertőtlenítés és higiénés szabályok betartására is újra felhívta a figyelmet.

Megköszönte a pedagógusoknak, hogy az iskolák zavartalanul tudtak és tudnak működni. (Hogy ez a működés mennyire "zavartalan", arról több cikkünkben is beszámoltunk.) Az őszi szünetben az intézményekben fertőtlenítés lesz, ahol többször volt fertőződés ott a honvédelem is besegít egy kiterjedtebb intézményi fertőtlenítésben.

A változásokról elmondta, hogy a második hullámban nagy a megbetegedések száma az egész világban. Magyarországon a korosztályok érintettsége is változik, a 40-49 évesek aránya meghaladta a 20-29 évesek arányát, és a 65 év felettiek is aránya is 15 százalék fölé emelkedett. A gyermekek kevésbé érintettek, 4,6 százalékban szerepelnek a fertőzöttek között a 14 éven aluliak.

A védőoltásról szólva kiemelte, hogy az előbbi évekkel szemben most nem kell felíratni az oltást, hanem ingyenesen megkapja, aki kéri a háziorvostól vagy házi gyermekorvostól. Azoknak az üzemorvosoknak is osztanak ki oltóanyagot, akik részt vesznek a beoltásban. A háziorvosoknak eljuttatták az oltásokat, mondta el Müller.

Az újságírói kérdésekre válaszolva többek közt elmondták, hogy a rossz idő beálltával zárt térben is meg kell oldani a tornaórákat. A tornacsarnokok Müller szerint általában nagyok, így a távolság betartható, az öltözőkben nehezebb megoldani. De tornaóra kell, mert a mozgás fontos, a tornaszereket viszont fertőtleníteni kell, mielőtt egy másik csoport használja a termet.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azokkal az orvosokkal, akik az átvezénylés ellenére nem veszik fel a munkát Müller elmondta, ilyen esetről nincs tudomása. A járványhelyzet mindenkitől megköveteli, hogy kilépjen a komfortzónájából, és az orvosok pedig arra esküdtek fel, hogy segítenek. Rendkívüli időszakot élünk, amit rendkívüli teljesítményt igényel, ezért megköszöni mindenkinek, aki ezt megérti és szolgálja a betegeket - tette hozzá.

Az influenzaoltásról elmondta, hogy azok esetében, akik nem tudják a rendelőben megkapni az oltást, ott a háziorvos az érintett otthonában tudja beadni ezt.

A mentőautókban alkalmazni kezdett gyorstesztekről elmondta, hogy az összehasonlítások jó eredményt mutattak, a gyorsteszt eredmények egyeztek az elvégzett PCR-tesztekkel. Ezért ha pozitív a gyorsteszt, azt pozitív fertőzöttségnek fogadják el, a mentő pedig rögtön a koronavírusos eseteket ellátó helyre tudja vinni, a PCR-teszt várakozási ideje így kiesik, a beteg gyorsabban kap ellátást.

Az átvezénylésekről szóló kérdésre elmondta, hogy jelenleg 909 egészségügyi dolgozó átvezénylése történt meg.

Az őszi szünetre azt javasolják, hogy csak akkor vigyázzanak a nagyszülők a gyerekekre, ha a nagyszülő és a gyerek is tünetmentes. De nagyon óvatosnak kell lenni, ha biztonságosabbnak érzi a nagyszülő, viseljen maszkot az unoka közeli jelenlétében. Most különleges időszakot élünk, máshogy kell szeretnünk egymást - emelte ki a tisztifőorvos.

 

Figyelmébe ajánljuk