Nincs elég kukorica: először nem fedezi a kukoricatermés a hazai szükségleteket

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 17.

Katasztrófa

Példa nélküli, hogy Magyarország kénytelen kukoricát importálni. Becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés.

A kukorica betakarítása még ezt követően is zajlik, de a becslések szerint akár 2 millió tonna is hiányozhat a hazai piacról, miközben Magyarország hagyományosan nagy kukoricatermelőnek és exportőrnek számít – írja a Portfolió.

Magyarországon még nem fordult elő olyan, hogy a hazai kukoricatermés nem fedezte a belső igényeket – nyilatkozta a lapnak több, az ágazatra rálátó forrás.

Az előzetes becslések szerint várhatóan a hazai igények 60-90 százalékát tudja csak kiszolgálni az országos termés.

Erre még sosem volt példa, minden évben jóval a hazai igények felett termelt a mezőgazdaság, így több millió tonna maradt exportra.

Az aszály és a hőhullámok miatt több százezer hektáron kellett kitárcsázni az elszáradt kukoricát, amit jó esetben is csak tömegtakarmányként tudnak hasznosítani a gazdák – írja a lap. Ráadásul ahol van termés, ott is gyenge a hozam. Csupán Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye egyes részein vannak olyan területek, ahol rendes termésre számíthatnak a termelők. Becslések szerint 2,8-3,6 millió tonna termésre lehet számítani az idén a megszokott 6-9 millió tonnával szemben, miközben a hazai felhasználás 4-5 millió tonna szokott lenni.

A kieső mennyiség ukrán importból pótolható, és várhatóan olcsóbb is lesz, mint a hazai.

A magyar kukorica jelentős áringadozásokat mutat, de jelenleg nagyjából 140 ezer forintba kerül tonnánként, míg az ukrán tételek várhatóan 110 ezer forint körül mozognak. Igaz, az árak meglehetősen változékonyak, így nagyot változhatnak néhány napon belül is – írja a Portfolió.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

„Engem untatnak a hagyományos elektromos gitárszólók”

  • Nagy István
Steve Stevens közreműködött filmzenékben, de a leginkább mégis Billy Idol szólógitárosaként ismerhetjük. A budapesti Billy Idol-koncert előtt mesélt nekünk együttműködésükről, a Top Gun Grammy-díjáról és sok minden másról.