Tesztelte a WHO a Sinopharm vakcinát, és nincs jó hírük az időseknek

  • narancs.hu
  • 2021. május 4.

Belpol

Az ötveneseknél még hatékonyan véd a kínai oltóanyag, hatvan év felett már jóval kevésbé – véli az Egészségügyi Világszervezet.

Elemzést tett közzé a WHO, (World Health Organisation, azaz Egészségügyi Világszervezet) a Kínában gyártott Sinopharm vakcina hatásosságáról.

Az április 29-i keltezésű dokumentumot itthon először Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docens összegezte Facebook-felületén, majd szemlézte a dokumentumot a Portfolio.hu is.

A WHO korábbi kutatási adatokat is felhasznált az értékelés során, azt pedig ők maguk hangsúlyozzák, hogy nem megcáfolhatatlan tényeket közölnek, hanem kisebb-nagyobb megalapozottságú következtetéseket.

Bejelentésük ugyanakkor nem túl megnyugtató a Sinopharm-vakcinával oltott 60 évnél idősebbek és a társbetegséggel küzdők számára.

Elemzése szerint a WHO:

  • nagyon bizonyos abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
  • Közepesen bizonyos abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
  • Alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
  • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
  • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
  • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását.

Mint a Portfolio hozzáteszi, a WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

  • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem;
  • a védettség időtartama;
  • az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;
  • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;
  • várandósságban való biztonságosság;idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
  • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

Magyarországon az elmúlt hónapokban elszánt kormányzati kampány zajlott a Sinopharm oltóanyag és a Keletről érkező vakcinák mellett, néha az uniós vakcinamegrendelések rovására . Orbán Viktor Facebook-oldalán maga jelentette be, hogy a Sinopharm-vakcinát fogja kérni - ezt is kapta február végén, noha hivatalosan senki nem válogathatott a meglévő oltóanyagok között.

Az erőteljes kormányzati reklám hatására sok idős választotta a kínai szérumot: a Népszava idézi az Átló team kimutatását, mely szerint a 70-79 évesek több mint negyede kapta meg itthon a Sinopharm vakcina második adagját is.  A  korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalék a 60-69 évesek, 26,5 százalék a 70-79 évesek és 10,8 százaléka 80+ évesek körében.

A kínai vakcinabeszerzés 55 milliárdos kiadást jelentett a magyar állam számára, az oltóanyagokat azonban nem egyenesen a kormány, hanem egy közbeiktatott, három alkalmazottat felmutató magyar közvetítő cég szállította le a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. A cég ügyvezetője, Tuza Máté maga is elismerte, hogy ismeretlen háttértulajdonosokat képvisel.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.