Tesztelte a WHO a Sinopharm vakcinát, és nincs jó hírük az időseknek

 • narancs.hu
 • 2021. május 4.

Belpol

Az ötveneseknél még hatékonyan véd a kínai oltóanyag, hatvan év felett már jóval kevésbé – véli az Egészségügyi Világszervezet.

Elemzést tett közzé a WHO, (World Health Organisation, azaz Egészségügyi Világszervezet) a Kínában gyártott Sinopharm vakcina hatásosságáról.

Az április 29-i keltezésű dokumentumot itthon először Dobson Szabolcs, gyógyszerész-engedélyezési szakértő, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi docens összegezte Facebook-felületén, majd szemlézte a dokumentumot a Portfolio.hu is.

A WHO korábbi kutatási adatokat is felhasznált az értékelés során, azt pedig ők maguk hangsúlyozzák, hogy nem megcáfolhatatlan tényeket közölnek, hanem kisebb-nagyobb megalapozottságú következtetéseket.

Bejelentésük ugyanakkor nem túl megnyugtató a Sinopharm-vakcinával oltott 60 évnél idősebbek és a társbetegséggel küzdők számára.

Elemzése szerint a WHO:

 • nagyon bizonyos abban, hogy a BBIBP-CorV (azaz Sinopharm) vakcina hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében (18-59 éves) felnőtteknél.
 • Közepesen bizonyos abban, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (18-59 éves) felnőtteknél alacsony.
 • Alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV oltás 2 dózisa hatásos (60 év feletti) idősebb felnőtteknél.
 • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után (60 év feletti) idősebb felnőtteknél alacsony.
 • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a BBIBP-CorV vakcina 2 adagja hatásos a PCR-teszttel igazolt COVID-19 megelőzésében társbetegségekben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását, amint az a klinikai vizsgálatban szerepelt.
 • Nagyon alacsony mértékben bizonyos a bizonyíték minőségében abban a tekintetben, hogy a súlyos mellékhatások kockázata a BBIBP-CorV vakcina egy vagy két oltása után alacsony társbetegségben szenvedőknél vagy olyanoknál, akiknek az egészségi állapota fokozza a súlyos COVID-19 kialakulását.

Mint a Portfolio hozzáteszi, a WHO szerint jelenleg adathiány van a Sinopharm vakcinánál az alábbi területeken:

 • a COVID-19 súlyos formája elleni védelem;
 • a védettség időtartama;
 • az emlékeztető oltások szükségessége és a vakcinával összefüggő fokozott betegség (VAED) jövőbeli kockázata;
 • a kiemelten kockázatosnak tekintett vírus variánsok elleni védőhatás;
 • várandósságban való biztonságosság;idősekben, társbetegségekben és egyéb alcsoportokban mutatott biztonságosság és klinikai védelem;
 • a forgalomba hozatal utáni biztonságossági megfigyelés során észlelt ritka mellékhatások észlelése és értékelése.

Magyarországon az elmúlt hónapokban elszánt kormányzati kampány zajlott a Sinopharm oltóanyag és a Keletről érkező vakcinák mellett, néha az uniós vakcinamegrendelések rovására . Orbán Viktor Facebook-oldalán maga jelentette be, hogy a Sinopharm-vakcinát fogja kérni - ezt is kapta február végén, noha hivatalosan senki nem válogathatott a meglévő oltóanyagok között.

Az erőteljes kormányzati reklám hatására sok idős választotta a kínai szérumot: a Népszava idézi az Átló team kimutatását, mely szerint a 70-79 évesek több mint negyede kapta meg itthon a Sinopharm vakcina második adagját is.  A  korcsoportok átoltottsága az alábbi: 15,8 százalék a 60-69 évesek, 26,5 százalék a 70-79 évesek és 10,8 százaléka 80+ évesek körében.

A kínai vakcinabeszerzés 55 milliárdos kiadást jelentett a magyar állam számára, az oltóanyagokat azonban nem egyenesen a kormány, hanem egy közbeiktatott, három alkalmazottat felmutató magyar közvetítő cég szállította le a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. A cég ügyvezetője, Tuza Máté maga is elismerte, hogy ismeretlen háttértulajdonosokat képvisel.

Neked ajánljuk