"Kínai oltás kell valakinek? A Pfizer elfogyott"

  • narancs.hu
  • 2021. április 30.

Belpol

Tömegjelenetek alakultak ki a különböző kórházak előtt országszerte. A kormány ismét levizsgázott oltásszervezésből.

Újabb oltáskáoszt idézett elő a kormány kommunikációja. Miután a miniszterelnök reggeli rádióinterjújában bejelentette, szombattól jó darabig nem oltanak Pfizerrel, mert a 16-18 évesek számára teszik félre az oltóanyagot, tömegek rohanták meg a kórházakat Budapesten és vidéken. De csak a szerencséseknek jutott a Pfizerből, mert egy idő után több helyen elfogyott a vakcina.

Az előzményekhez tartozik, hogy reggel lefagyott az EESZT portálja, amelyen Pfizer oltásra lehetett regisztrálni. Ezután jött Orbán szövege arról, hogy e vakcina hetekig nem lesz elérhető. És még mindig csak délelőtt volt, amikor már tömegek álltak a kórházak előtt, hogy regisztrálás hiányában is hozzájussanak a Pfizer oltáshoz. Végül az operatív törzs előjött azzal a képtelen és nevetséges magyarázattal, hogy az EESZT oldala terheléses támadás miatt fagyott le.

„Totális káosz van itt!” – mondta a fővárosi XIV. kerületi Uzsoki Utcai Kórháznál telefonálva egy fiatal lány. A kórház előtt, a Róna utca Erzsébet királyné útja és Uzsoki utca közötti, több mint 400 méteres szakaszán dupla sorokban várakoztak Pfizer-oltásra az emberek, szinte kivétel nélkül fiatalok. Aki beállt a sorba, annak először az Uzsoki utca sarkán kellett várakoznia; az ott végződő sor elhaladt a kórház épülete előtt egészen az Erzsébet királyné útja sarkáig, ahonnan visszafordult az intézmény Róna utcai bejárata felé. Sok száz, javarészt huszonéves fiatal alkotta így a Pfizer-oltásra várakozó tömeget, meglepően türelmesen, nyugodtan. "Most vár kivárom, nem érdekel, a mai napom úgyis ment a levesbe ezzel" - magyarázta telefonon valakinek egy fiatalember.

 
Pfizer-oltásra várakozók az Uzsoki Utcai Kórház előtt
Fotó: Narancs.hu

Persze akadt, aki felháborodott a történteken. 

„Mit hülyítik itt a népet? Miért csődítenek ide mindenkit, amikor nincs elég oltás?”

– méltatlankodott barátnőinek egy húsz év körüli lány. Mások úgy döntöttek, másutt próbálkoznak: egy fiúkból álló négyfős társaság taxival indult a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe, hátha ott kevesebben vannak.

A tömeg aztán percek alatt feloszlott, amikor úgy délután 2 óra tájban katonák, rendőrök és az oltószemélyzet néhány tagja közölte, már csak 250 adag Pfizer-vakcina áll rendelkezésre. A tanácstalanul ácsorgó embereknek jobb híján a Sinopharmot kezdték ajánlgatni. "Kínai oltás kell valakinek? A Pfizer elfogyott" - kérdezte egy katona. Egy fiatal pár két tagja tette fel csupán a kezét erre.

 
Reménytelen várakozás az Uzsoki kórház Róna utcai bejárata előtt
Fotó: Narancs.hu

Jóval kevesebb, de szintén az épület előtt összetömörült fiatalt lehetett látni pár utcával arrébb, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetnél is.

Nem volt jobb a helyzet a józsefvárosi Szent Rókus Kórháznál sem. Itt annyian várakoztak, hogy a sor megkerülte a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületét is magába foglaló tömböt, a vége a Rákóczi útig ért. Helyszíni tudósítónk szerint a kórház 7500 Pfizer-vakcinát kapott. A sorban állóknak katonák osztottak vizet és az oltás előtt kitöltendő papírokat. Munkájukat rendőrök segítették.

 
A Vas utcában állt a Rókus kórházi oltásra várakozó sor
Fotó: Narancs.hu

Szolnokon szintén megrohanták a kórházat, több órát kellett várakoznia annak, aki Pfizerhez akart jutni. Tudósítónk beszélt olyan emberrel, aki 3 óra várakozás után kapta meg az oltást. A tűző napon jobbára fiatalok álltak sorban a Hetényi Géza Kórház és az SZTK előtt. A Telex beszámolója szerint a fővárosi kórházak mellett Egerben, Győrben és Székesfehérvárott ugyancsak hasonló volt a helyzet.

Nem ez volt az első eset, ami a kormány tökéletlen kommunikációja és szervezése miatt vezetett káoszhoz. Március első hétvégéjén a tömeges AstraZeneca oltás lebonyolítása haladta meg a kormány képességeit. Akkor először lefújták a tömeges oltást, majd az erről szóló szöveget eltüntették a kormányzati tájékoztató oldalról. 

Ennek ellenére többen hozzájutottak a vakcinához. Viszont szervezetlenségre, tömegnyomorra, fejetlenségre ugyanúgy volt példa bőségesen, mint most. Erről részletesen ebben a cikkünkben írtunk:

A pénteki oltáskáoszról írt véleménycikkünk, ami arról szól, miként csinált hülyét az emberekből Orbán Viktor és a kormány a folyamatos hazudozással, itt olvasható:

(Cikkünk elkészítésében közreműködött: Ambrus Vilmos, Fazekas Zsuzsanna, Tóth András)

Neked ajánljuk