Ökológiai vészhelyzet: zátonyra futott hajóból ömlik az olaj Mauritius partjainál

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 8.

Katasztrófa

Vélhetően a sérült hajóból már több tonnányi dízel és olaj ömlött az Indiai-óceánba.

Ökológiai vészhelyzetet hirdetett Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök, mert egy zátonyra futott japán teherhajóból üzemanyag folyik a tengerbe – írja az Euronews.

A japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál, és a megrepedt üzemanyagtartályból csütörtök óta szivárog az olaj.

A Greenpeace szerint a sérült hajóból már több tonnányi dízel és olaj ömlött az Indiai-óceánba. A mauritiusi hatóságok szerint a hajó négyezer tonna üzemanyaggal tartott Brazíliából Szingapúrba, a baleset okát vizsgálják.

A kormányfő péntek éjjel elmondta: Franciaországhoz fordulnak segítségért, mert az olajömlés veszélyezteti a körülbelül 1,3 millió lakosú, főként turizmusból élő szigetországot. Mauritius nem rendelkezik megfelelő eszközökkel és szakértelemmel ahhoz, hogy megfeneklett hajókat segítsen újra vízre – indokolta döntését Jugnauth. A francia fennhatóság alá tartozó Réunion szigete Mauritius legközelebbi szomszédja, Franciaország pedig a szigetország legjelentősebb külföldi befektetője és egyik legnagyobb kereskedelmi partnere.

A politikus hangsúlyozta, a rossz időjárás miatt eddig nem tudták elkezdeni a munkát, és előreláthatólag a következő napokban sem javul a helyzet. A mentési munkát az erős hullámzás nehezíti, attól tartanak, hogy a hajó kettétörhet.

Neked ajánljuk