Müller Cecília: "Voltak idők, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, és lázasan is dolgozni menni. Ma ez életveszélyes"

  • narancs.hu
  • 2020. november 13.

Katasztrófa

A szennyvízvizsgálatok alapján továbbra emelkedni fog a napokban a fertőzöttek száma.

Az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatóján Kiss Róbert elmondta, hogy miként zajlik az új korlátozó szabályok betartása. Az elmúlt 24 órában 18 fővel szemben intézkedtek, akik nem tartották be a maszkhasználatot, a tömegközlekedési eszközökön és üzletekben 70 fővel szemben kellett intézkedni.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos adatok szerint 327 személy vétett a kijárási szabályok ellen, illetve a csoportosulásokra vonatkozó szabályok ellen.

A kijárási tilalom alóli mentesülést ad a munkavégzés, ehhez igazolás kell, ennek mintáját a kormányzati honlapon lehet megtalálni. Ebben tartalmileg szerepelnie kell, hogy mi indokolja a kijárási korlátozás előli mentesülést. Nem kötelező a kormányzati hivatalon szereplő igazolás kitöltése, az igazolás ennek mintájára készült, tartalmilag helyes igazolást is elfogadnak.

A tájékoztatón elmondták, hogy a koronavirus.gov.hu oldalt csütörtök este hackertámadás érte, de a portál már működik.

Müller Cecília a napi új adatok ismertetésével kezdte, majd kiemelte: Európa továbbra is küzd, sok országban került az egészségügy a teljesítőképessége határára. Magyarországon ezért fokozatosan bocsátják az újabb és újabb intézményeket, kórházi ágyakat a koronavírusos esetek kezelésére.

A napi adatokról elmondta, hogy az elhunytak átlagéletkora 76 év.

A járvány Magyarországon továbbra is növekvő szakaszban van, ezért minden szabályt be kell tartanunk, hogy lehetőleg minél kevesebben kapják el a fertőzést. Kiemeli, a kontaktusok számát minden lehetséges módon csökkenteni kell, erre jó a maszkviselés is. Ahol ez nem kötelező, ott is figyelni kell a másfél méteres távolságra, és inkább előírás nélküli helyeken is viseljünk maszkot.

Kerüljük a csoportosulást, ne a kiskapukat keressük, értsük meg a védekezés lényegét, értsük meg, hogy ebben mindannyiuknak szerepe van.

Az NNK-ba érkezett egy panasz tegnap, ez rosszul érintette, hogy fiatalabb aktív dolgozók lázcsillapítóval járnak dolgozni, és ott fertőzhetnek.

"Voltak idők, amikor sikk volt szuperdolgozónak lenni, és lázasan is dolgozni menni. Ma ez életveszélyes" - mondta el Müller. Nemcsak a kollégáikat, hanem a teljes munkahelyüket veszélyeztetik.

Szuperdolgozó helyett ne válljuk szuperterjesztővé! - hangsúlyozta.

Újabb eljárásrendek jönnek, mert egyre több ismeretünk van a vírusról és a jráványról, tudunk alkalmazkodni. A kórházi felvétel szabályait is ehhez igazítják. Számos helyen az elbocsátáskor szintén antigén-alapú gyorstesztet használnak, ennek az a célja, hogy csak az kerüljön a fekvőbetegellátásba, kinek feltétlenül szükséges.

Mobiltesztelő-állomásokat nyitottak, ezek alapvetően az NNK szűrővizsgálati buszai. Tegnap kettő, ma már 4, a hétvégén pedig hat helyszínen lesznek jelen. A buszokban is azokat lehet tesztelni, akiknek a vizsgálatát korábban már a háziorvos megrendelte. Ez nem szabadon választható szűrési lehetőség, szakmai szempontok alapján történik. Az itt tesztelt személyektől is türelmet kér, mert a gyorsteszt is 15-20 perc alatt zárul eredménnyel.

A szennyvízvizsgálat eredményéről elmondta, hogy számos helyen emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, azaz még 4-8 nap múlva ilyen van ennél több pozitív eset jelenik majd meg a fertőzöttek számában.

Müller hozzátette, egy jó híre is van, újabb influenzaoltás-mennyiség kiszállítása történt meg.

Figyelmébe ajánljuk