Müller Cecília Wass Albertet idézve értékelte a járványügyi helyzetet

  • narancs.hu
  • 2020. április 9.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos közölte, jelenleg 58-an szorulnak lélegeztetésre. A húsvéti kiszülődésről szólva Müller Cecília arról beszélt, hogy külső-belső megtisztulásra van szükség. Előbb Wass Albertet, mint "híres költőt" idézett, majd takarítási és fertőtlenítési tippeket adott.

A csütörtöki operatív törzs sajtótájékoztatóján először Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár, az oktatási akciócsoport vezetője sikeresnek minősítette a digitális oktatásra való átállást, mely már 3 hete folyik.

Mint elmondta, az oktatási akciócsoport többször foglalkozott az érettségi megszervezésének kérdésével, melyet úgy kell megszervezni, hogy megfeleljen a járványügyi intézkedéseknek és az oktatási követelményeknek is.

Maruzsa hangsúlyozta, hogy az akciócsoport csak ajánlást tesz a kormánynak, döntés a jövő heti kormányülésen fog születni. Mindenesetre azt a javaslatot teszik a kormánynak, hogy érdemes megszervezni, de csak az írásbeli vizsgákat.

false

 

Müller Cecília rendkívüli bejelentést tett a sajtótájékoztató során. Azzal kezdte, hogy a Pesti úti idősotthonban az éjszaka végzett laborvizsgálatok eredményeiről a sajtótájékoztató előtt pár perccel kapott információt. Tudomására jutott, hogy most már több mint 100 fő fertőzöttet tartanak számon. A helyzetet súlyosnak minősítette, és ismételten az intézmények fenntartóinak felelősségét emelte ki. Elmondta, hogy most már ő maga is el fog menni a helyszínre, hogy megbizonyosodjon róla, minden szakszerűen folyik-e.

Csütörtökre kiderült, hogy a Pesti úti idősotthon egy újabb lakó halt meg. A fővárosi fenntartású szociális intézmény eddig 5 lakója hunyt el. Az intézménynek úgy tudni, ötszáz lakója van teljes karanténban, a tesztelések még mindig folynak, eddig, az országos tisztifőorvos mai bejelentésééig 65 fertőzöttről tudtak.

Müller Cecília közölte, hogy egyéni védőeszközökkel is segíteni fogják az idősotthonokat, több mint 2 millió sebészi maszkot és 300 ezer pár kesztyűt juttatnak el az ilyen jellegű intézményekbe.

Elmondta, hogy még egy otthonról tudnak, a Rózsa utcai idősotthonról, ahol 10 alatti egyelőre a megbetegedések száma. Míg egy-egy intézményben egy-egy megbetegedésről van információjuk.

Mint arról lapunk is beszámolt, 895-ről 980-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos megbetegedések száma Magyarországon, ez 85 új megbetegedést jelent az előző naphoz képest. Újabb 8 fő hunyt el, ezzel 66-ra emelkedett a koronavírus áldozatainak száma. A gyógyultak száma 96-ra nőtt.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy nő a laborvizsgálatok száma, eddig 27 826 tesztet végeztek el. 5 főt vettek le lélegeztetőgépről az elmúlt 24 órában, javult az állapotuk, és már elhagyhatták az intenzív osztályt is, bár egyelőre még kórházban maradnak.

Müller Cecília elmondta, hogy jelenleg 58-an vannak lélegeztetőgépen.

Majd a húsvéti készülődésről szólva Müller Cecília arról beszélt, hogy külső-belső megtisztulásra van szükség. Előbb Wass Albertet, mint "híres költőt" idézte, majd takarítási és fertőtlenítési tippeket adott.

Orbán délután bejelent...

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs munkatársa elmondta, hogy 34 kórházba visznek a mai nap során védőfelszerelést. Folytatódik a háziorvosok és például a a sürgősségi ellátást biztosító fogorvosok védőfelszereléseinek kiosztása is.

Közölte, hogy 4 repülővel érkezett tegnap védőfelszerelés Magyarországra. Lakatos Tibor emlékeztetett, csütörtök délután Orbán Viktor személyesen fog tájékoztatást adni a kijárási korlátozással kapcsolatos további intézkedésekről.

Az operatív törzs munkatársa újságírói kérdésre közölte, nincs koronavírusos megbetegedés a büntető végrehajtási intézményekben.

Figyelmébe ajánljuk