Müller Cecília: kedvező a járványügyi helyzet, megtarthatók a ballagások

  • narancs.hu
  • 2020. június 5.

Katasztrófa

Ezt azzal magyarázta, hogy a 20 év alattiak fertőződése a járvány idején alacsony volt.

Péntek reggel 8 órától Ausztria, Szlovákia és Csehország területéről érkező lakosok és a magyar állampolgárok már kötelező hatósági házi karantén elrendelése nélkül léphetnek Magyarország területére – mondta el Kiss Róbert alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint az a csütörtöki Kormányinfón kiderült, a kormány határozata szerint már tarthatók autós zenei koncertek.

2190-re emelkedett a hatósági házi karantén ellenőrzésére szolgáló applikáció összes felhasználójának száma, míg jelenleg 854 aktív felhasználója van az informatikai rendszernek.

Az elmúlt 24 órában 815 hatósági házi karantént rendeltek el, eddig összesen pedig 9693-at.

422 esetben rendeltek el eddig büntetőeljárást a járványveszéllyel összefüggésben, ebből 122-t rémhírterjesztés miatt.

false

Kedvező a járványügyi helyzet – emelte ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3970-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma16 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. Az aktív fertőzöttek száma 1183, közülük 487-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 696-an az ország egyéb területein élnek.

Ezúttal az aktív fertőzöttek részletes, megyénkénti eloszlását is ismertette, eszerint a fertőzöttek közül 487-en budapestiek, 144 fő Pest megyei, 202 fő Zala megyei, 146 fő Fejér megyei, 135 fő Komárom-Esztergom megyei, 22 fő Nógrád megyei, 13 fő Csongrád-Csanád megyei, 8 fő Veszprém megyei, 6 fő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, 5 fő Győr-Moson-Sopron megyei, 4 fő Hajdu-Bihar megyei, 3 fő Jász-Nagykun-Szolnok megyei, 3 fő Vas megyei, 2 fő Heves megyei, 2 fő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, 1 fő Somogy megyei, míg Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében jelenleg egyetlen aktív fertőzött sincs.

397-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.

Elhunyt újabb 3 krónikus beteg. Ezzel 542 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 319-en budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 223-an az ország egyéb területein éltek.

2245-en már gyógyultan távoztak a kórházból, közülük 1080-an budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 1165-en az ország egyéb területein élnek.

Müller Cecília közlése szerint a szociális intézményekben már részlegesen feloldották a látogatási tilalmat: korlátok között, óvatosan már lehet látogatni azokat az ápoltakat, akik  egészségesek, abban az esetben, ha a látogató is egészséges. A javaslat szerint jó idő esetén a legjobb, ha a találkozásra szabad téren kerül sor, például az intézmény kertjében. De mint kiderült, a szociális intézményekben maszk viselése mellett már fodrász, manikűrös és pedikűrös is fogadható. Az országos tisztifőorvos emlékeztetett, ez nem azt jelenti, hogy ezekben az intézmények feloldják a kijárási korlátozást, a gondozottak továbbra sem hagyhatják el az idősotthonokat.

A fekvőbeteg egészségügyi ellátóintézményekben még nem oldják fel a látogatási tilalmat.

A ballagásokról szólva az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a kedvező járványügyi helyzetben lehetővé teszik, hogy a megfelelő távolság megtartásával végigjárhassák az iskolájukat a végzős diákok. Azt kérte, az iskolák úgy szervezzék meg ezeket az eseményeket, hogy a diákok mindenféle szabályt tartsanak be, a szülők pedig ne legyenek az intézményen belül.

Müller Cecília döntését azzal magyarázta, hogy a 20 év alattiak fertőződése alacsony volt, mindösszesen 85 fő.

Újságírói kérdésre elmondta, jelenleg az aktív fertőzöttek közül 15 fő 14 éves kor alatti.

Neked ajánljuk