Petíció indult az Orvosi Kamara 11 pontos akciótervének elfogadásáért

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Katasztrófa

"Mi az orvosoknak hiszünk" - mondják a petíció kezdeményezői.

A Magyar Anyák szervezet hozott létre online petíciót a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hétvégén megjelent, a koronavírus-járvány visszafogása érdekében javasolt intézkedéscsomag megvalósítása érdekében.

A MOK 2020. március 15-én 11 pontból álló javaslatcsomagot tett közzé, amelyről azt vélik, hogy bevezetésével 10-14 napra lehetne korlátozni a új koronavírusos esetek számának gyors növekedésével járó szakaszt, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne.

A kormány részéről Kovács Zoltán a javaslatot csupán annyival kommentálta, hogy az politikai haszonszerzési céllal íródott.

A petíció szerzői azt írják: "Visszautasítjuk, hogy a kormány az orvos szakma első számú szervezetének szakmailag, és kutatási adatokkal alátámasztott javaslatát politikai támadásnak minősíti, követeljük, hogy a 11 pontban foglalt intézkedések bevezetéséről haladéktalanul szülessen kormányhatározat."

Követeljük az Orvosi Kamara 11 pontjában foglaltak azonnali bevezetését

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége 2020. március 15-én 11 pontból álló javaslatcsomagot tett közzé, melynek bevezetését követően 10-14 nappal várhatóan megállna a új koronavírusos esetek számának gyors növekedése, majd nagyjából két hónap alatt a járvány jelentősen visszaszorítható lenne. A kormány nevében Kovács Zoltán a javaslatot egy mondattal lesöpörte, miszerint az politikai haszonszerzési céllal íródott.

A MOK által kidolozott intézkedéscsomag 11 pontja:

  • 1. Más országokhoz (pl. Spanyolország, Olaszország, Franciaország) hasonlóan vezessen be intézkedéseket a vírus terjedését lehetővé tevő érintkezések radikális csökkentése érdekében. Ideértve pl. a vendéglátó és szórakozóhelyek, a színházak és kulturális intézmények, sportlétesítmények, templomok és az élelmiszert nem áruló üzletek teljes bezárását.
  • 2. Szükségesnek tartjuk a lakhely elhagyásának korlátozását, csak rendkívül indokolt esetben, a munkába járásra, bevásárlásra, egészségügyi szolgáltatások igénybevételére és a feltétlenül szükséges ügyintézésre szűkítve azt.
  • 3. Javasoljuk olyan egészségügyi ellátóhelyek kijelölését, amelyek kizárólag légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el. Ezzel az intézkedéssel a védőeszközök elérhetőségét koncentráljuk és az ellátást hatékonyabbá tehetjük.
  • 4. A lázas és légúti panaszokkal jelentkező betegek részére a többi betegtől elkülönített ellátáslehetőségét meg kell teremteni, úgy, hogy az ilyen betegek a várakozás és az ellátás során is legalább két méter távolságot tarthassanak egymástól.
  • 5. Meg kell vizsgálni annak kivitelezhetőségét, hogy a tünetmentes kontaktokat ne az aktív kórházi ágyakon tartsák megfigyelés alatt.
  • 6. Az egészségügyi dolgozók kizárólag megfelelő védelmet nyújtó védőfelszerelésben dolgozhatnak, az ehhez szükséges mennyiséget minden ellátó számára központilag biztosítani kell. Ez kiemelt fontosságú, mert a megbetegedett egészségügyi személyzet maga is terjesztheti a járványt, másrészt akár karantén, akár betegség miatt ellátók tömege eshet ki. A kórházakba csak sebészi szájmaszkban és kézfertőtlenítést követően lehessen belépni, ennek feltételeit a bejáratoknál biztosítani kell.
  • 7. A 65 év feletti egészségügyi dolgozók mozgósítását és bevonását az ellátásba határozottan ellenezzük. A legrosszabb prognózisú csoportot tennénk ki ezzel a legnagyobb kockázatnak. Kifejezetten a védelmükre kellene törekedni, rájuk a járvány lezajlását követően továbbra is nagy szüksége lesz a magyar egészségügyi rendszernek.
  • 8. Minden, a kezelőorvos által indokoltnak tartott esetben (pl. kórházi felvétel esetén is) biztosítsák a koronavírus-teszt elvégzésének lehetőségét, annak érdekében, hogy a fertőzött betegeket időben elkülöníthessék és az egészségügyi személyzet védelme is eredményesebben legyen megoldható.
  • 9. A szűrővizsgálatokat a közvetlen kontaktusban lévő személyek esetében minden esetben végezzék el.
  • 10. Engedélyezzék az arra felkészült laboratóriumok által a koronavírus vizsgálatok végrehajtását, az NNK nemzeti referencia laboratóriuma a pozitív eseteket erősítse meg. A megerősítő vizsgálat eredményéig a beteggel a megfelelő protokoll szerint járjanak el. A kontaktok kutatása a járvány jelenlegi szakaszában lehetséges és indokolt, a rendelkezésre álló teszteket ilyenkor kell felhasználni.
  • 11. Országosan tiltsák meg minden halasztható egészségügyi szolgáltatás nyújtását, beleértve a magánegészségügyet is.

 

Hozzáteszik, hogy a megfelelő járványügyi intézkedések, a járvány hatékony kezelése a lakosság egészségének és életének védelmén túl hozzájárul a gazdaság mielőbbi újraindításához, és az  élet- és munkakörülmények normalizálódásához, valamint összességében mérsékli a járványra fordított kiadásokat.

Mindeközben már Kásler Miklós rendelkezést adott ki a 65 év feletti orvosok és egészségügyi dolgozók betegektől való távoltartásáról, megkezdődött az önkéntesek toborzása az egészségügybe, Orbán Viktor pedig a hétfői parlamenti felszólalásában bevezetett több új korlátozó intézkedést is.

Orbán szigorít: lezárjuk a határokat

Korlátozza a kormány az üzletek nyitvatartását. „1990 óta nem volt veszélyhelyzet, ennek oka, hogy az egész világon rendkívüli helyzet állt fel. Egy láthatatlan és ismeretlen ellenséggel nézünk szembe: a kínai koronavírus világszerte elterjedt. Kihívást jelent, hogy egy eddigi ismeretlen vírussal állunk szemben" - mondta Orbán Viktor a parlamentben.

Figyelmébe ajánljuk