Sós vizes gargalizálást, gyógynövényes teát ajánl Észak-Koreai a koronavírus fertőzésre

  • narancs.hu
  • 2022. május 20.

Katasztrófa

Súlyos az országban a járványhelyzet, mert a lakosság oltatlan. Nem áll rendelkezésére elég koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését.

Észak-Korea épp a koronavírus omikron variánsának terjedése ellen küzd, de mivel nincsenek vírusellenes gyógyszereik, alternatív gyógymódokat kínál az állam a betegeknek – írja a BBC.

A Rodong Simnun újság azoknak a betegeknek, akiknek nincsenek súlyos tüneteik gyömbér-, fűzfalevél- vagy loncteát ajánl. A BBC megjegyezi, a forró italok enyhíthetik a Covid egyes tüneteit, például a torokfájást vagy a köhögést, és segíthet a folyadékpótlásban, ha a betegek a normálisnál több folyadékot veszítenek. A gyömbér és a fűzfalevél emellett enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat. A vírusra azonban hatástalanok.

Az észak-koreai állami média nemrég interjút készített egy házaspárral, akik azt javasolták, hogy reggel és este sós vízzel gargarizáljanak az emberek. Arról is beszámoltak, hogy ezer tonna sót küldtek Phenjanba, hogy "fertőtlenítő oldatot" készítsenek belőle.

A súlyosabb betegeknek azt tanácsolják, használjanak fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent, valamint amoxicillint és más antibiotikumokat. Az ibuprofén (és a paracetamol) csökkentheti a lázat és enyhítheti az olyan tüneteket, mint a fejfájás vagy a torokfájás. Azonban a vírus ellen ezek is hatástalanok.

Az észak-koreai egészségügyi rendszer Phenjanon kívül rendkívül gyenge, mindenben hiányt szenved, ráadásul jelenleg súlyos az országban a járványhelyzet, mert a lakosság oltatlan.

Szerdára 232 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Észak-Koreában, ezzel a fertőzöttek száma meghaladta az 1,7 milliót. De Phenjannak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését, ezért a lázban szenvedők számáról adnak hírt. Nemzetközi járványügyi szakértők szerint a valós fertőzöttség sokkal magasabb lehet Észak-Koreában, hiszen a Covid nem mindig okoz lázat, így tesztelés hiányában sokaknál nem mutatható ki, hogy elkapták-e a vírust.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk