Sós vizes gargalizálást, gyógynövényes teát ajánl Észak-Koreai a koronavírus fertőzésre

  • narancs.hu
  • 2022. május 20.

Katasztrófa

Súlyos az országban a járványhelyzet, mert a lakosság oltatlan. Nem áll rendelkezésére elég koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését.

Észak-Korea épp a koronavírus omikron variánsának terjedése ellen küzd, de mivel nincsenek vírusellenes gyógyszereik, alternatív gyógymódokat kínál az állam a betegeknek – írja a BBC.

A Rodong Simnun újság azoknak a betegeknek, akiknek nincsenek súlyos tüneteik gyömbér-, fűzfalevél- vagy loncteát ajánl. A BBC megjegyezi, a forró italok enyhíthetik a Covid egyes tüneteit, például a torokfájást vagy a köhögést, és segíthet a folyadékpótlásban, ha a betegek a normálisnál több folyadékot veszítenek. A gyömbér és a fűzfalevél emellett enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat. A vírusra azonban hatástalanok.

Az észak-koreai állami média nemrég interjút készített egy házaspárral, akik azt javasolták, hogy reggel és este sós vízzel gargarizáljanak az emberek. Arról is beszámoltak, hogy ezer tonna sót küldtek Phenjanba, hogy "fertőtlenítő oldatot" készítsenek belőle.

A súlyosabb betegeknek azt tanácsolják, használjanak fájdalomcsillapítókat, például ibuprofent, valamint amoxicillint és más antibiotikumokat. Az ibuprofén (és a paracetamol) csökkentheti a lázat és enyhítheti az olyan tüneteket, mint a fejfájás vagy a torokfájás. Azonban a vírus ellen ezek is hatástalanok.

Az észak-koreai egészségügyi rendszer Phenjanon kívül rendkívül gyenge, mindenben hiányt szenved, ráadásul jelenleg súlyos az országban a járványhelyzet, mert a lakosság oltatlan.

Szerdára 232 ezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek Észak-Koreában, ezzel a fertőzöttek száma meghaladta az 1,7 milliót. De Phenjannak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését, ezért a lázban szenvedők számáról adnak hírt. Nemzetközi járványügyi szakértők szerint a valós fertőzöttség sokkal magasabb lehet Észak-Koreában, hiszen a Covid nem mindig okoz lázat, így tesztelés hiányában sokaknál nem mutatható ki, hogy elkapták-e a vírust.

(BBC)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.

Jogfosztás után

Az amerikai legfelsőbb bíróság döntésével egyik napról a másikra illegálissá vált az abortusz jó néhány tagállamban, rövidesen pedig akár az államok felében lehet tiltott vagy erősen korlátozott ez a jog. Sokan attól félnek, hogy ez csak a kezdet: az eddig a tagállami jogköröket hangsúlyozó abortuszellenesek immár országos tiltást szeretnének, miközben más jogok is veszélybe kerülhetnek.

Együtt egymás ellen

Egy időben tartják 2024-ben az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat, ami tovább bonyolítja az ellenzék helyzetét. Vannak olyan polgármesterek, akik szerint minthogy eddig is nehezített pályán mozogtak, ezt a helyzetet is kezelni lehet majd.

„Még nem látott várost”

Ha egyszerre tartják az EP- és az önkormányzati választásokat, az ellenzéknek nyár végére ennek megfelelő választási stratégiát kell kidolgoznia. Csárdi Antal LMP-s képviselővel beszélgettünk még a fővárosi terek államosításáról, a költségvetésről, az extraprofitadóról és Hadházy Ákosról is.