Szerbia megkezdi a Szputnyik V gyártását

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 4.

Katasztrófa

Mától készül orosz vakcina a déli szomszédunknál.

Nenad Popovic innovációért és technológiai fejlesztésért felelős miniszter jelentette be pénteken Belgrádban, hogy a koronavírus elleni Szputnyik V orosz oltóanyag gyártása elindul az országban. Mindezt nem sokkal azután, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét követően a Szerbiai Gyógyszerügynökség is megindította az eljárást, amely keretein belül kezdeményezik, hogy Szerbiában is alkalmazzák a Pfizer vakcináját a 12 éven felüli gyerekek számára. A balkáni országban korábban azt is bejelentették, hogy amennyiben stabil marad a járványhelyzet, július közepétől jelentős enyhítések várhatók. Predrag Kon járványügyi szakértő, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott szerb válságstáb tagja a májusi bejelentéskor arra is kitért, hogy valószínűleg minden korlátozás megszűnik nyár közepén, de a maszkviselési kötelezettséget csak az utolsók között törlik majd el.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 218-cal 713 207-re, Koszovóban 12-vel 106 986-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 155 320-ra, Montenegróban 34-gyel 99 717-re, Bosznia-Hercegovinában pedig nyolcvannal 203 856-ra növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kilenccel 6890-re, Észak-Macedóniában hattal 5436-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 29-cel 9297-re emelkedett. Koszovóban és Montenegróban nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2247, illetve 1586 maradt.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk