Szerbiában is engedélyezik a 12 éven felüli gyerekek oltását

  • narancs.hu
  • 2021. május 31.

Külpol

"Ennek a generációnak az immunizációjával egy olyan csoportot fedünk le, amely potenciálisan komoly vírusterjesztő.”

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye után a Szerbiai Gyógyszerügynökség megindította az eljárást, amely keretein belül kezdeményezik, hogy Szerbiában is alkalmazzák a Pfizer vakcináját a 12 éven felüli gyerekek számára, nyilatkozta Branislav Tiodorović, a köztársasági válságstáb tagja hétfőn – írjaSzabad Magyar Szó.

„Ez igen jelentős döntésnek számít, mert ennek a generációnak az immunizációjával egy olyan csoportot fedünk le, amely potenciálisan komoly vírusterjesztő” – mondta Tiodorović. Hozzátette, hogy az oltás a gyerekek számára sem lesz kötelező, a szülők dönthetnek majd arról, beadatják-e a gyerekeknek, miután kikérték a gyerekorvos véleményét.

Mint ismert, az EMA pénteken engedélyezte, hogy 12-15 éves gyerekek is megkaphassák a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltását. Kanada és az Egyesült Államok már engedélyezte az oltás használatát ebben a korosztályban. De Románia is megkezdte már szombaton a 12-15 éves gyerekek koronavírus elleni oltását. Bár Brüsszel hivatalosan egyelőre nem engedélyezte ezt. Horvátországban szombattól a 12-15 évesek is igényelhetik a koronavírus elleni oltást, de a vakcinációjuk csak később kezdődik meg. Mert a kiskorúak nem tartoznak az elsőbbséget élvezők csoportjába, kivéve, ha valamilyen krónikus betegségben szenvednek. "Az aktív népesség oltása élvez prioritást, majd csak ezután következnek a gyerekek - közölte a  horvát közegészségügyi intézet igazgatója.

(Szabad Magyar Szó, MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk