Több kórházban is látogatási tilalmat vezettek be

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 28.

Katasztrófa

És a fővárosi fenntartású idősotthonokban is szigorítások léptek életbe.

Egy koronavírussal fertőzött beteg miatt teljes látogatási tilalmat rendeltek el szombattól a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Oktatókórházban - közölte az intézmény pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a betegbiztonság érdekében tett intézkedés a kórház Nyíri úti és Balaton utcai fekvőbeteg telephelyeire vonatkozik, rendkívüli látogatási engedélyt az adott osztály osztályvezető főorvosa adhat.

A látogatási tilalom visszavonásig érvényes és ideje alatt súlyos, életveszélyes állapotú betegnél egy hozzátartozó, míg kiskorú beteg mellett egyik szülője vagy törvényes képviselője tartózkodhat, továbbá apás szüléseket is tarthatnak. A betegek egyházi személlyel tarthatják a kapcsolatot. Az intézmény közlése szerint a rendelőintézet nyitvatartása változatlan.

A koronavírus-fertőzés esetszámainak emelkedő tendenciája miatt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház látogatási tilalmat rendelt el több telephelyén.

A látogatási tilalmat a megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztálya javaslatára az egészségügyi intézmény Szentpéteri kapui, Semmelweis tagkórház és a Szent Ferenc tagkórház telephelyein rendelték el péntektől - olvasható a bazmkorhaz.hu oldalon.

Budapesten pedig további három fővárosi fenntartású idősotthon vezet be szigorításokat koronavírus okozta járványveszély miatt. Legutóbb a Pesti Úti Idősek Otthonában rendeltek el látogatási és kijárási tilalmat augusztus 19-étől.

A Fővárosi Operatív Törzs - intézményvezetői kezdeményezésre - pénteki ülésén szeptember 1-től látogatási és kijárási tilalmat rendelt el a fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő három otthonban: az Alacska úti Idősek Otthonában, a Halom Utcai Idősek Otthonában és a Szombathelyi Idősek Otthonában.

Ugyan egyik fővárosi intézményben sincs jelenleg aktív koronavírusos fertőzött, azonban az országszerte emelkedő esetszámok miatt az intézményvezetők indokoltnak látják a nagy számú idős, veszélyeztetett lakók védelmének megerősítését az idősotthonokban.

A fenntartó folyamatosan ellenőrzi a járványvédelmi protokollok, illetve a főpolgármester fenntartói utasításának betartását. Az intézmények több hétre való védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel rendelkeznek, a lakókat és a dolgozókat pedig rendszeresen szűrik koronavírusra.

 

 

Figyelmébe ajánljuk