Több mint 400 ezer új fertőzöttet jelentettek egyetlen nap alatt Indiában

  • narancs.hu
  • 2021. május 1.

Katasztrófa

Ilyen magas számra még egyik országban sem volt példa a járvány kirobbanása óta.

Az indiai egészségügyi minisztérium jelentése szerint május 1-jén 24 óra alatt 401993 új fertőzöttet regisztráltak a hatóságok – írta meg a channelnewsasia.com. A dél-ázsiai országban ezzel már 19 millió fölé emelkedett a fertőzöttek száma. Szombaton 3523 ember hunyt el, a halálos áldozatok száma összesítve 211853 főre emelkedett.

Szakértők szerint ugyanakkor a tesztelések alacsony száma, illetve a napi halálesetek okainak hiányos regisztrálása miatt a valódi számok ennél jóval magasabbak lehetnek az 1,3 milliárd lakosú országban.

Az indiai kormányzat az év elején enyhített nagy mértékben a korlátozásokon, miután a napi új regisztrált fertőzöttek száma 10 ezer alá csökkent. Vallásos tömegrendezvényeket, köztük a Kumbh Mela elnevezésű hindu zarándoklatot, valamint politikai megmozdulásokat is engedélyeztek még márciusban is, annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma akkor már erősen emelkedő tendenciát mutatott.

Áprilisban egyetlen hónap alatt 7 millió új fertőzöttet jelentettek, ám ez a szám lakosságarányosan még mindig elmaradt sok másik ország adataihoz képest.

A WHO április végén számolt be róla, hogy már legalább 17 országban van jelen a koronavírus indiai variánsa, amely vélhetően felelős az Indiában kialakult egészségügyi válságért. Müller Cecília ezt követően egy sajtótájékoztatón jelentette, hogy Magyarországon egyelőre nem mutatták ki az indiai mutánst.

Figyelmébe ajánljuk