Tokióban már az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. augusztus 5.

Katasztrófa

Az olimpia mellett a járvány is dübörög.

Ismét rekordot döntött Tokióban csütörtökre a napi új koronavírus-fertőződések száma, először haladta meg az ötezret, miközben már az egészségügyi rendszer összeomlásától tartanak.

A hivatalos adatok szerint 5042 új esetet jegyeztek fel - csaknem ezerrel többet, mint előző nap -, és járványszakértők attól tartanak, hogy a következő két hétben megkétszereződhet a szám a rendkívül agresszíven terjedő, indiai eredetű delta vírusvariáns terjedése miatt. Ez a változat okozza az új megbetegedések 90 százalékát a mintegy 14 millió lakosú Tokióban.

A túlzsúfoltság elkerülése végett a kórházakat arra utasította a kormány, hogy csak a súlyos betegeket fogadják. A rendelkezés hallatán sokan attól tartanak, hogy nem kapnak majd ellátást.

Országos szinten is csúcsot döntött a fertőződések száma: először emelkedett 15 ezer fölé.

A kormány kijárási tilalom bevezetését fontolgatja, de egyelőre csak kéri a lakosságot, hogy aki teheti, maradjon otthonában. Ennek azonban eddig nemigen volt foganatja, ráadásul megkezdődött a nyári szabadság időszaka és közeledik egy buddhista fesztivál időpontja.

További intézkedésként csütörtökön a kormány újabb prefektúrákra terjesztette ki az úgymond szükséghelyzetet, amely azonban jobbára kimerül abban, hogy a vendéglátóhelyeket korábbi zárásra kéri.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Ukrán menekültek Békés megyében: Már el tudjuk mondani magyarul

A Viharsarok közel 80 települése közül csaknem negyven városban és községben élnek ukránok. Többségében háborús menekültek, viszont a katonakorú férfiak teljesen hiányoznak. A Magyar Vöröskereszt térségi szervezete szerint 230-an élnek és dolgoznak Békésben, s már jó ideje a segélyszervezet székházában sajátítják el a magyar nyelvet.