Ukrajnában és Romániában is 800 felett az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 18.

Katasztrófa

Rossz hírek a szomszédból.

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában: egymást követő negyedik napja regisztráltak nyolcszáznál is több új beteget, az azonosított fertőzöttek száma  meghaladta az 58 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács szombaton közzétett adataiból.

A járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma az előző napi 847 új esettel együtt elérte az 58 111-et. Az elhunytak száma 21 újabb halálos áldozattal 1477-re nőtt, miközben 30 525-en gyógyultak ki a fertőzésből. Az aktív betegek száma 26 109-re emelkedett. Ezek a számok nem tartalmazzák az Oroszország által megszállt Krím és a szakadár ellenőrzés alatti Donyec-medencei területek adatait.

Előző nap a legtöbb új beteget ismét az ország két legfertőzöttebb régiójából jelentették: a nyugat-ukrajnai Lviv megyéből 137-et, a fővárosból, Kijevből pedig 108-at. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter tájékoztatása alapján a napi növekmény tekintetében a harmadik helyre Kárpátalja került 89 új fertőzöttel.

Romániában megközelítette a 900-at az újonnan beazonosított koronavírus-fertőzöttek napi száma, a járvány áldozataié pedig szombatra meghaladta a kétezret.

A stratégiai kommunikációs törzs szombati jelentése szerint az elmúlt 24 órában 889 új fertőzést azonosítottak, ami rekordnak számít. Romániában az utóbbi három nap mindegyikén megdőlt a napi megbetegedések csúcsa.

21 újabb áldozatot követelt a járvány, és ezzel 2009-re emelkedett a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma. Külföldön 122 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette eddig életét.

A súlyos esetek közül immár 280-at a kórházak intenzív terápiás osztályain ápolnak.

A járvány kezdete óta csaknem 36 700 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A gyógyultak száma megközelítette a 22 500-at.

A magyar kormány által szerdán életbe léptetett, a beutazási korlátozások alapjául szolgáló besorolásban Ukrajna a piros, Románia pedig a sárga jelzésű országok közé került.

Térképen a piros, a sárga és a zöld jelzésű országok

Mi, magyarok közös erőfeszítéssel az első csatát a vírussal szemben megnyertük, az életet újraindítottuk. Hazánk egész Európában az egyik legbiztonságosabb országa a járvány szempontjából. A világban azonban nem mindenhol volt ennyire sikeres a védekezés, ezért a járvány sok helyen újra fellángol. Most tehát meg kell védenünk a biztonságunkat.

Neked ajánljuk