Be a sötétbe (Magyar Filmszemle, január 31.-február 5.)

  • Sz. T.
  • 2002. január 31.

Képzőművészet

A "szakma" a Corvinban, a közönség a Puskinban ugorhat neki a tavalyi filmtermésnek, miközben a Kultiplex a versenyből kizsűrizett alkotásokat kínálja. Hat nap a sötétben, hogy aztán a hetediken világosabban láthassunk.

A "szakma" a Corvinban, a közönség a Puskinban ugorhat neki a tavalyi filmtermésnek, miközben a Kultiplex a versenyből kizsűrizett alkotásokat kínálja. Hat nap a sötétben, hogy aztán a hetediken világosabban láthassunk.Igazából csak most ért véget a tavalyi szemle, hogy a kritikusok kiosztották 2001-es díjaikat (hármat kapott a Werckmeister, kettőt-kettőt a Torzók, az I Love Budapest és a Paszport, egyet-egyet a Moszkva tér, a Macerás ügyek, az Afta, a Porrajmos és az Ahogy az Isten elrendeli), a statisztikusok pedig öszszegeztek: a forgalmazók előzetes adatai alapján nőtt az érdeklődés a magyar filmek iránt. Reichenberger János, a kulturális minisztérium művészeti főosztályának főtanácsosa szerint 2001 az utóbbi négy év legmagasabb nézőszámát produkálta: 15,7 millióan 10,8 milliárd forintot hagytunk a pénztárakban. A nézőszám 9,5, a bevétel 29,3 százalékkal emelkedett 2000-hez képest. A bevétel növekedése a több néző mellett annak köszönhető, hogy az ország 550 moziterméből már 117 található multiplexekben, ahol drágább az élmény (de jegyezzük fel: a fővárosi multiplexek közül tavaly már be is fuccsolt egy, a Rózsadomb).

Magyar filmet (újat és régit egyaránt) összesen 999 ezren néztek meg (ez 20,4 százalékos növedés). A magyar filmek előadásszáma 37,2 százalékkal emelkedett, ami a bevétel 35,4 százalékos növekedésével összesen 479 millió forintot hozott. Több mint 250 ezren látták az iskolai programként is működő Sacra Coronát, a még 2000 végén bemutatott Meseautó az akkori 80 ezerre 108 ezer nézőt tett rá, 100 ezer körül teljesített a Csocsó és az Üvegtigris, 70 ezer körül a Moszkva tér, 30 ezer körül a Vakvagányok és a Pizzás, 20 ezer körül az I Love Budapest. A többieké: tipikus magyar sors (a részleteket lásd a Bemutatták 2001-ben című keretes írásunkban). Forgalmazóként a Budapest Film tett legtöbbet: négy kivétellel (három Mokép, egy InterCom) az összes új magyar filmet ez a cég mutatta be.

A filmszemle egyik zajos előjátéka, hogy a kísérleti és kisjátékfilmes előzsűri a szemletanács kérésének megfelelően mindössze tizenhat produkciót jelölt a versenybe (a többi információs vetítésen látható). A zsűri egyik tagja, Peternák Miklós a Narancsnak elmondta: nyilvánosan soha nem jelentették ki, nem írták le, hogy a beküldött, megtekintett anyagok minőségéről mi a véleményük, ez ugyanis nem volt a feladatuk. De "ha három ember, aki látott már korábban is filmet, jelentősebb viták nélkül, elég gyorsan, konszenzussal dönteni tud, akkor remekműveket talán nem hagyhatott ki; más kérdés, hogy tévedhetett: ezt döntse el a közönség, beleértve a hozzáértőket."

A válogatás nyomán kialakult helyzet strukturális kérdéseket vet fel a szemle egyes kategóriáit, azok összemérhetőségét, esetleges különválasztását, az előzsűrizés rendszerét, sőt a szemle egész koncepcióját illetően. Mindezekre nyilván nem születnek hamarjában optimális válaszok, ha léteznek ilyenek egyáltalán, de a rágódás csak használhat a jövő évi mustrának.

Mielőtt elindulnak a vetítőgépek, életműdíjat kap Csőke József és Ember Judit dokumentumfilm-rendező, Köllő Miklós dramaturg-stúdióvezető, Schuller Imre rendező-operatőr és Gera Zoltán színművész, Jancsó Miklós pedig megnyitja a közelmúltban elhunyt Árvai Jolán producer, Bederna András fénymegadó, Rutkai Péter gyártásvezető, Simó Sándor és Schiffer Pál rendező és Vajer Tamás díszlettervező emlékére rendezett kiállítást.

Aztán Jankovics Marcell Ének a csodaszarvasról című rajzfilmjével peregni kezd a műsor: 16 kísérleti/kisjátékfilm, 35 dokumentumfilm és 30 egész estés játékfilm (lásd a Harminc egész estés című keretes írásunkat). Utóbbiak elkészítése 3,3 milliárd forintba került, ebből tizenkét produkcióba (nincs köztük a most még nem szereplő Hídember és Bánk bán) 786 millióval szállt be a kulturális tárca. Magántőke és szponzori hitel huszonkét filmet segített világra 721 millió forinttal. A Magyar Mozgókép Közalapítvány szintén huszonkét produkciót támogatott 528,5 millióval, 489,3 milliót pedig a koprodukciók és az Eurimages-támogatta filmek kaptak. A játékfilmes zsűrit Koltai Lajos operatőr vezeti, tagjai Fehér György és Gyarmathy Lívia rendező, Kövesdi Gábor kritikus és Mezey Katalin író, a nem fikciós munkákat elbíráló testület elnöke Korniss Péter fotóművész, tagjai Andor Tamás operatőr és Ferenczi Gábor rendező.

Sz. T.

Bemutatták 2001-ben

Sacra Corona (premier: ápr.): 255 E néző, 84 M Ft jegybevétel

Csocsó (dec.): 102 E néző, 72 M Ft

Üvegtigris (okt.): 96 E néző, 70 M Ft

Moszkva tér (szept.): 73 E néző, 48 M Ft

Vakvagányok (febr.): 35 E néző, 17 M Ft

Pizzás (aug.): 31 E néző, 21 M Ft

I Love Budapest (ápr.): 23 E néző, 10 M Ft

Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél (febr.), 12 E néző, 4,8 M Ft

Werckmeister harmóniák (febr.): 11 E néző, 4,3 M Ft

Macerás ügyek (okt.): 10 E néző, 4,2 M Ft

Szalmabábuk lázadása (szept.): 10 E néző, 2,2 M Ft

Feri és az édes élet (máj.): 9 E néző, 2,9 M Ft

Torzók (okt.): 8 E néző, 3,4 M Ft

Paszport (nov.): 8 E néző, 3,1 M Ft

Hamvadó cigarettavég (dec.): 7 E néző, 4,7 M Ft

Egyszer élünk (jan.): 7 E néző, 1,5 M Ft

Csodálatos mandarin (ápr.): 4 E néző, 750 ezer Ft

Cseh Tamás-film (videó; febr.): 4 E néző, 1,6 M Ft

Nexxt (nov.): 4 E néző, 2,2 M Ft

Vademberek (szept.): 3 E néző, 1,7 M Ft

Anarchisták (febr.): 2 E néző, 540 ezer Ft

Ennyiből ennyi (Erdély 1990) (máj.): 500 néző, 180 ezer Ft

Harminc egész estés

(* az elsőfilmesek előtt)

Bacsó Péter: Hamvadó cigarettavég

* Cs. Nagy Sándor: Aranyváros

* Csáki László-Bánóczky Tibor: Az ifjúság megnyugtat

Dér András: A kanyaron túl

Dettre Gábor: Felhő a Gangesz felett

Dobray György: Szerelem utolsó vérig

* Erdélyi Dániel: Előre!

Fekete Ibolya: Chico

Gárdos Péter: Az utolsó blues

Gulyás Gyula: Fény hull...

* Herendi Gábor: Valami Amerika

* Hevér Gábor, Heizler Norbert, Kocsis Gergely, Kardos Róbert, Szőke András: Papsajt

Jankovics Marcell: Ének a csodaszarvasról

Kamondi Zoltán: Kísértések

Koltai Róbert: Csocsó, avagy éljen május elseje

* Lóránt Demeter: Bop

Mihályfy Sándor: A titkos háború

* Miklauzic Bence: Ébrenjárók

Mundruczó Kornél: Szép napok

Palásthy György: Szalmabábuk lázadása

* Pálfi György: Hukkle

Pintér Georg: Szemétdomb

Puszt Tibor: Ibrinkó

Sólyom András: Konfesszió

* Sulyok Kálmán: A kisbéri mecénás

Szabó Ildikó: Chacho rom

Szirtes János, Lugossy László: Tiszta lap

Szurdi Miklós: Vademberek

Tolnai Szabolcs: A szürke gém

Zsigmond Dezső: Hetedíziglen

Figyelmébe ajánljuk