Komédium: támogatás nélkül: Kuncog-e a krajcár?

  • Koren Zsolt
  • 1999. július 15.

Képzőművészet

"A Komédium működését a Dunaholding Rt. tartja fontosnak." Ez a mondat olvasható a műsorújságokban, színlapokon, de még a színház ajtaján is. Ki tudja, meddig - kérdezhetnénk. De a Dunaholding már beelőzött a válasszal.
"A Komédium működését a Dunaholding Rt. tartja fontosnak." Ez a mondat olvasható a műsorújságokban, színlapokon, de még a színház ajtaján is. Ki tudja, meddig - kérdezhetnénk. De a Dunaholding már beelőzött a válasszal.

A Komédium kis színház, ahol javarészt nagy művészek lépnek fel. Budapesten több ilyen játszóhely vegetál apró színpaddal és nézőtérrel, és ezzel arányosan alacsony büdzsével is. A többségi tulajdonos szerint a Komédium esetében az összeg mintegy hetven- millió forintot tesz ki. A Dunaholding 97 százalékban részesedik a Tüköry utcai intézményt üzemeltető Komédium Kft.-ből. ´k mind ez idáig évi húszmillió forintot utaltak át a színháznak infrastrukturális finanszírozás gyanánt. Ebből állhatták a víz, gáz, villany és a többi ilyesmi költségeit, valamint a kerületi önkormányzatnak fizetendő bérleti díjat, öt-hat milliót évenként, a megvásárlásról szóló tárgyalások pedig még időben elhaltak. Most, hogy a Dunaholding az év végezetével leállítja az összeg folyósítását, a Komédium - élén Burger András igazgatóval - a se pénz, se ház állapotába lendül át. Ez egyelőre nem jelent sem csődöt, sem költözést, viszont több munkával sokkal több pénzt kell összekaparni majd. A Dunaholding nem félti Burgert, aki mellesleg máris intenzív tárgyalásokba kezdett.

A direktor szerint a Dunaholding Rt. megunta, hogy a finanszírozásban magára maradt, illetve azt, hogy a cég feltételezett vagyona miatt gyakran utasították el a színház pályázatait (állam, főváros, cégek, miegymás). Ez az úgynevezett adjon-a-Dunaholding-annak-úgyis-sok-van effektus. Arató András alelnök ehhez annyit tett hozzá, hogy nem hajlandók tovább támogatni az V. kerületet a színház ürügyén. A sajtóban megjelent indoklások pofonegyszerűre sarkítva imigyen szóltak: a Dunaholding ezentúl nem kíván két színházat eltartani - utalva ekképp az International Buda Stage-re (IBS).

A vállalat saját főiskolája, az International Business School (még egy IBS) szerves részeként működő színház ősszel a harmadik évadát kezdi, Vámos Miklós író vezetésével. Arató alelnök elmondta, a Tárogató utcai házban (ami szintén önkormányzati bérlemény) felújításkor nem lehetett nem multifunkciósra építeni a nagytermet, ahol így nappal matematika, este kultúra zajlik. A fizikai kényszer hatására bírnak tehát még egy teátrummal, és az elég is. A Komédiumot sem értékesíteni, sem finanszírozni nem akarják, tehát tulajdonrészüket megtartják - lesz, ami lesz alapon.

Illetve felkínálták az intézményt a fővárosi önkormányzatnak, a kiadásokkal együtt. Ezért Burger András, aki nemcsak színidirektor, hanem a főváros kulturális bizottságának külső tanácsadója is, most lemondott tagságáról, nyilván összeférhetetlenség miatt. Hogy lemondása, valamint pártállása (MSZP) mit segít, vagy mit ront a Komédium ügyén, nem tudni. Budapest költségvetésének ugyan nem nagy darabja a húszmilkás bankó, mindenesetre tény, hogy azért 13 másik társulat is versenyez.

Mindettől függetlenül a Dunaholding ezután is fontosnak tartja majd a Komédium működését, csak éppen pénz nélkül. Szükséges most egy új név, amit a színlapra lehet biggyeszteni. Mecénás kerestetik, tarifa ismert. Ki a következő?

Koren Zsolt

Figyelmébe ajánljuk