Kiállítás

Mátranovák - A FISE Alkotóház Kis Galériájának homlokzati kialakítása

  • - dck -
  • 2014. március 6.

Képzőművészet

A kiállítás kétségkívül bonyolult és első olvasatban inkább riasztónak tűnő címe a PTE Művészeti Kar keramikushallgatói számára szervezett tíznapos nyári alkotótábor "hozadékát" dokumentálja - kiegészítve Mátrai Péter építész és zeneszerző hanganimációival. A kitűzött cél a falu által a fiataloknak szakmai gyakorlatra átadott parasztházhoz tartozó, már-már a pusztulás végső stádiumába jutott melléképület külső felújítása volt. Ezzel párhuzamosan a volt nyári konyha is funkciót váltott - létrejött a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) Kis Galériája.

Abban, hogy az alkotótáborok amúgy a megszűnés szélére sodort, épphogy csak vegetáló rendszere váratlanul egy új taggal bővülhessen, nagy szerepe volt a falu lakosainak is, akik meglepően nyitottan fogadták a fiatalokat - ezzel nem mellesleg egy unikális és színes épülethez is hozzájutottak. A kiállításon látható fotók nem csupán a homlokzat feldíszítésének folyamatát dokumentálják, hanem a közösségi munkában rejlő kihívásokat és az összecsiszolódás örömeit is. Persze a kiállítást nem ez utóbbi (kisközösségi) magánügy miatt érdemes megnézni, hanem hogy miként alakul ki a még csak bimbódzó (egyébként szó szerint lenyomatként is felbukkanó) egyéni kézjegyek összességéből egy egységes egész, illetve milyen játékos és kreatív megoldások rejtőzködnek a kerámiamozaik technikájában. Az egyszerre látványos, mégis barátságos végeredményt persze mélyen meghatározta a tanárok, Ráthonyi Kinga és Neil Wolstenholme aszimmetriát és organikus, növekvő/hullámzó formákat preferáló közös kézjegye. De az sem marad kielégítetlen, aki jobban kedveli a "megfogható" tárgyakat, például Pálinkás Dominika háztartási eszközét. Hiszen ki ne vágyakozna egy olyan "bagolytorkú" szűrőre, amely megszabadít minket az apró egérkéktől?

FISE Galéria, Budapest V., Kálmán Imre u. 16., nyitva február 14-ig

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.