Visszhang: kiállítás

Parafrázisok

  • - dck -
  • 2021. május 5.

Képzőművészet

Nem előzmények nélküli az, hogy a pesti vásárcsarnokokban (vagy előttük) képzőművészeti alkotások jelennek meg.

A 2000-es évek elején a Hold utcai piacon például a KLUB-VHS-nek voltak kiállításai, de említhetjük a 2007-es Palánkot is a Rákóczi téren. A nemrégiben helyrehozott Hunyadi téri csarnokban pedig már külön bokszot kapott az Intermédia Tanszék.

Fazekas Júlia színművész és jelmeztervező – a piacteret határoló kerítésen elhelyezett – 41 munkája jól illeszkedik az önkormányzat azon elképzelésébe, mely szerint a piac és a csarnok működjék valódi közösségi térként.

A Parafrázisok a pandémia gyermeke; Fazekas első művét épp egy éve a Szépművészeti Múzeum pályázatára készítette, s attól fogva szinte naponta bemutatott a Facebook-oldalán olyan képeket, amelyeken híres (vagy számára kedves) festmények és azok sajátos értelmezései/átiratai kerültek egymás mellé. A művész a képeket mobiltelefonnal készítette, a portréképek ruházatát/kiegészítőit pedig az otthonában fellelhető holmikból állította össze (illetve hozta „stílbe” mobiltelefonos képszerkesztő appokkal). A kiinduló festmények a németalföldi mesterektől egészen a kortárs művészekig idézik meg az elődöket, a „szelfis” alanyok közt pedig nők és férfiak sorakoznak. „Nem az unalom­űzés vezérelt, hanem akaratlanul is egy új önismereti tréning folyamatában találtam magam. Én voltam az alany és az állítmány is” – nyilatkozta a projektről, amely nyilván ismeretterjesztésre is kiválóan alkalmas.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?