rés a présen

Szevasz, kuvasz!

Bosznai Tibor alapító, művészeti vezető

  • rés a présen
  • 2012. július 28.

Képzőművészet

rés a présen: Milyen helynek szántátok a Holdudvart induláskor?

Bosznai Tibor: Ez egy Ybl Miklós által kialakított épületegyüttes, amihez egy hatalmas terasz és kertrész tartozik. Az 1860-as évektől kezdve ide járt mulatozni, közösségi életet élni sok-sok generáció. Volt tehát egy története az intézménynek, ami megkövetelte, hogy nagy odafigyeléssel kezeljük a projektet. 21. századi választ szerettünk volna adni a több mint 150 éves hagyományra. A gasztronómia és a szórakoztatás mellett kortárs galériát alakítottunk ki, újraélesztettük a margitszigeti kertmozizást, és rengeteg kulturális programot szervezünk, fogadunk be.

rap: A hely jellege alakítja a hely szellemét?

BT: Idén a Duna-nap egyik központi helyszíne voltunk, de az első vízi critical mass szervezésében is oroszlánrészt vállaltunk. A Madártani Intézet tagjai körbevezették a vendégeinket a "fülemülék éjszakáján". A következő hetekben támogatunk egy gerillajóga-napot, ami a mellettünk lévő réten lesz, és részt veszünk a Margitsziget szobrainak megtisztításában, de sorolhatnám hosszan ezeket a kapcsolódásokat a szigethez és a szűkebb környezetünkhöz.

rap: Mi minden történt a nyitás óta?

BT: Amikor az ELTE egyik udvaráról átköltöztünk az Ybl épületbe, olyan állapotok uralkodtak, mint a kifosztott egykori szovjet laktanyákban. Egy romhalmaz volt, amit évről évre újítottunk föl. A legutolsó ilyen lépés tavaly, a 8 méter belmagasságú egykori bálterem megnyitása volt. Az épület arányai, Ybl 19. századi elképzelése újra látható, érezhető lett. A díszes terem az egész Holdudvar atmoszféráját feldobta.

rap: Az idei nyáron mik a fontosabb programok?

BT: Az évadok tematikája mindig arra épül, hogy minél több színvonalas partnerrel együttműködve kultúrát csempésszünk a hétköznapokba. A nagy bálterem miatt a galéria területéből kellett elvonni értékes részeket, emiatt a köztéri szobrászat felé nyitunk, kihasználva a hatalmas kert adta lehetőségeket. Paksi Endre Lehel kurátor a Dovin Galériából utaztatja ide Kovách Gergő Tavaszi kuvasz című munkáját. Vicces és meghökkentő szobor. Idén is lesz kertmozi, és mivel az egyik legfontosabb együttműködőnk a Francia Intézet, nem meglepő, hogy ottani premierfilmeket vetítünk eredeti, 35 mm-es kópiákról.

rap: Mi a kedvenc programod?

BT: Nagyon örültem, hogy a Margó Fesztivál nyitó eseménye a Holdudvar báltermében volt, először lépett FB blogjának kisszínházi kiadásával a nyilvánosság elé Nyáry Krisztián. Több százan élvezték a programot.

rap: Van-e Budán, a zöldben elég szórakozóhely?

BT: Múltkor megszámoltam, és kiderült, hogy több mint százezer szórakozóhely és kávézó és klub és kocsma és bár nyílt az elmúlt hónapokban a városban. Komolyra fordítva a szót jó helyből sosem elég, és ebben a tekintetben tényleg fejlődik Budapest. A kilencvenes évek "hülye vendégnek a meleg sör is jó lesz, azt' kész"vendéglátós mentalitása már nem elég, valóban adni kell valamit a vendégnek. Persze vannak szégyenfoltok is.

rap: Mit hoz a jövő?

BT: Sok tervünk van még a Holdudvarral. Újabb kert- és épületrészeket átadni a közönségnek. Már most műterme van nálunk Babos Zsili Bertalan képzőművésznek, deaz ingatlan fejlesztésével szeretnénk elérni, hogy több művésznek is helyet biztosíthassunk, és bekapcsolódhassunk nemzetközi art exchange programokba is. Szeretnénk saját gasztronómiai brandet létrehozni, jó hazai termelőkkel együttműködve.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.