Tartalom

(2012-06-28)

Kis-Magyarország

Tiszabő

Kis-Magyarország

Egy falu összeomlás után

A csődeljárás alá vont 2550 lelkes, Jász-Nagykun-Szolnok megyei, magyar cigányok lakta Tiszabő földrajzilag ugyan az ország szívében fekszik, az állam azonban csak nyomokban van jelen.

Publicisztika

Publicisztika

Publicisztika

Drága? Viszontlátásra!

A háromsebességes Európa

E lap megjelenése után néhány órával, csütörtökön ül össze Brüsszelben az Európai Unió Tanácsa, hogy Európa jövőjéről tárgyaljon. A tét - nem először - az euró megmentése és az Európai Unió szétesésének megakadályozása.

Horvát Marcella

Publicisztika

Szavazz, ha bírsz!

Az előzetes regisztráció illegitimitásáról

Egy képzeletbeli országban V. B.-t az állam 46 éve, 3 hónapja és 8 napja vette fel állandó népesség-nyilvántartási rendszerébe. V. B. születése óta háromszor váltott lakóhelyet, e változásokat is rögzítették az állami lakcímnyilvántartásban. V. B. tudatos állampolgár, előfordul, hogy időnként tüntetni akar - ilyenkor felkerekedik, elballag a lakóhelye szerinti illetékes népesség-nyilvántartóba, és regisztráltatja magát a gyülekezésijog-gyakorlók speciális névjegyzékében mint tüntető.

Egotrip

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

Egotrip

Szeretni bolondulásig

Sztálin arra tanított minket, hogy a nyelv szerszám, eszköz, amelynek segítségével az emberek érintkeznek egymással, kicserélik gondolataikat és kölcsönösen megértik egymást. Joszif Visszarionovicsnak igaza volt, és persze Platónnak is, mert ő is valami hasonlóról beszélt (Kratülosz 388c).

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Stairway to Hell

Akinek úgy hozta a jó szerencséje, hogy kitehette a lábát néhányszor ebből a szegény országból, bizonyosan látott már szerelmespárt csókolózni a Sacré Cœur lépcsőjén, ne adj' isten, hangoskodó süvölvényeket sörözni a kölni dómhoz vezető grádicsokon, s az sem verte ki nála túlságosan a biztosítékot, ha alvó hátizsákos turistákba botlott a Szent Pál-székesegyház főkapujához kaptatván.

A szerk.

A szerk.

Nem mondja, csinálja

A frissen elfogadott új Btk. le se tagadhatná azt, aki a világra hozta - és mindjárt elmondjuk, hogy kikre gondolunk.

A szerk.

Formanyomtatvány

A Magyar Narancs rendkívül fontosnak tartja, hogy a kétharmados többség zökkenőmentesen, és bizonyos, hazánk irányában nem feltétlenül jóindulatú nemzetközi körök zavarkeltésétől nem gátolva tudja elvégezni azt az országmentő munkát, amit a nemzet elsöprő többséggel reá bízott a közelmúltban.

Olvasói levelek
Külpol

Egyiptom eredményhirdetés után

Külpol

Hol lesznek a katonák?

A Muszlim Testvériség alapítója, Haszan al-Banná nyolcvan éve megmondta: a hatalomhoz vezető úton sok türelemre és a fokozatosság elvének betartására van szükség. A szunnita iszlamista szervezet kigondolója eredményes metódust hirdetett: utódai most a folyamatos üldöztetések ellenére is felértek a politikai hatalom csúcsaira.

Belpol

Interjú

Belpol

"Tényeket várunk az érzelmek mellett"

Nathan Beyrak, a Washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum projektvezetője

A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum oral history projektjében kollaboránsok, bűnelkövetők és nem zsidó szemtanúk visszaemlékezéseit rögzítik videóra Európa-szerte. A projekt vezetőjével egy ötnapos interjúsorozat végén beszélgettünk, melynek állomásai Győr, Budapest, Balassagyarmat, Balsa és Kisvárda voltak.

Olajozott nemzeti közbeszerzés - 1.

Belpol

Megint nem nyert!

A Közgép Zrt. a kormányváltás óta 200 milliárd forintot meghaladó állami, önkormányzati megrendeléssel büszkélkedhet. Közbeszerzési pályázatainak sikerével párhuzamosan gyarapszik a nyeretlenek közössége is: a Közgép és az általa vezetett konzorciumok rendre kiszorítják a versenytársakat. E heti történetünkben egy osztrák hátterű cég szívta meg.

Az új kulturális államtitkár portréja

Belpol

A Tank kitérői

Százszor is rászolgált gúnynevére, a Tankra: L. Simon László ambiciózus, jó szervező, és nemritkán kivételesen erőszakos lobbista, aki lépten-nyomon hangsúlyozza lojalitását. Nem híve a kultúrharcnak, de mindent elkövet a hozzá közel álló "jobbos", kultúrharcos írószervezet helyzetbe hozásáért. A tehetetlen és inkompetens Szőcs Géza után egyszerre lehetőség és fenyegetés kulturális államtitkári kinevezése.

Interjú

Belpol

"A kiábrándulás lassú folyamat"

Bokros Lajos az antireformokról

A versenyt nem erősítik, a közszolgáltatások minőségét nem javítják, a felzárkózást nem segítik a kormány programjai, reformokról tehát szó sincs. Az európai parlamenti képviselő közgazdász szerint a gazdaságot még mindig könnyebb lenne rendbe tenni, mint az alkotmányosságot visszaállítani.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Az átlagok átlaga

Société Réaliste: Empire, State, Building

A tavaly a párizsi Jeu de Paume-ban bemutatott, majd a LuMú tereihez és a magyar befogadókhoz igazított monumentális kiállítás megtekintése igazi szellemi erőpróba, olyan intellektuális kaland, amelybe egyszerűbb több alkalommal is belefogni.

Zene
Könyv

Könyv

A főváros múltja divatos tálalásban

A populáris emlékezetpolitika veszélyei

Egy-egy város politikai archeológiájának útikönyvszerű feldolgozása az elmúlt évtized német divatja; épp úgy, ahogy a nemzetiszocialista és kommunista múlt emlékhelyeinek rekonstrukciója, láthatóvá tétele is része az ezredforduló dinamikus múzeumi és emlékezetpolitikájának. Ezt a hagyományt követi Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor Budapest a diktatúrák árnyékában című könyve, az első ilyen magyar próbálkozás - sajnálatos "fordítási hibákkal".

Interjú

Könyv

"Cserbenhagyom az olvasóimat"

Andri Snær Magnason író

A négykötetes izlandi szerzőnek magyarul nemrég jelent meg második regénye, a LoveStar. Magyarországi látogatásakor a regényről, a marketingről, a skandináv krimikről és az izlandi kultúráról beszélgettünk vele.

Film

Film

Film

Szerelem nélkül soha

Christophe Honoré nagy ívű története a könnyűvérű, de mindig a szívére hallgató párizsi lánykáról szól, aki pénzért is csinálja, de amikor jön a Nagy Szerelem s vele a Nagy Megkomolyodás, élete pasijáért, lánya boldogulásáért mindenre hajlandó.

Film

Film

Sífelvonó a magasba

Ursula Meier: Nővér

Hihetetlen, de igaz: Svájcban is létezik szegénység. Ez van akkora nóvum, hogy erre már érdemes filmet építeni - gondolhatta Ursula Meier rendező, de ha nem ezt gondolta (lásd: Arany János és a "gondolta a fene"), akkor is ez tetszik ki a filmjéből.

Interjú

Film

"Lop, elrejt, értékesít"

Ursula Meier filmrendező

A svájci-francia művész - megjelenésünk napján magyarországi mozikba kerülő - filmje Ezüst Medvével startolt az idei berlini fesztiválon. A Nővér furcsa road movie két távoli világegyetem, az iparvidék és a síparadicsom között.

Színház

Interjú

Színház

"Pengeélen táncolunk"

Frenák Pál koreográfus

A hazai táncélet alkotóit és közügyeit bemutató sorozatunk második felvonásában a kortárs tánc egyik legfontosabb alakjával új darabja, a Hymen kapcsán beszélgettünk a társulat túlélési esélyeiről és arról, érdemes-e itt és ma forradalmárnak lenni.

Színház

Színház

Szolgaszínház

Veszprém, Székesfehérvár, POSZT

Most akkor nem állok neki bizonygatni Jane Austen írói zsenialitását, de annyit azért leszögeznék, hogy nem a "nők kedvence", nem is félig serdült kamaszlányok írója, ahogy történt erre némi utalás a POSZT-on, a veszprémiek vendégjátéka után. Az Értelem és érzelem című előadást Valló Péter rendezte, a díszletet is ő tervezte hozzá - össze is fonódtak szépen, a giccsben és a zűrzavarban.

Színház

Színház

Dilitől biliig

Feydeau-Hamvai: Esküvőtől válásig

Blődli - alighanem célszerű, ha a Thália Színház nyári bemutatójának nézője már jó előre tudatosítja magában, milyen műfajt is képvisel az előadás, amely a bohózatmester Georges Feydeau hat egyfelvonásosát tapasztja egymáshoz, Hamvai Kornél fordítói-társszerzői-összeírói közreműködését hirdetve.

Interaktív

Tévé

Interaktív

És ha táncolnának egyet?

Húzós - Az ATV közéleti műsora

Mivel napok óta már így élünk, be kell vallanunk, hogy esténként az elsötétített szobában a tévé előtt ülve csapkodjuk a legyeket, és nézzük az Eb meccseit, nem is igen van időnk másra, mint fölporszívózni a döglött legyeket, és emlékezni a kommentátorok legnagyobb szövegeire és az előző este legszebb pillanataira, így mondják ezt a futballban is, hogy "legszebb pillanatok".

Gasztro

Konyhai kémia XXX.

Gasztro

Kenjük, vágjuk

Margarin vagy vaj?

Kedvenc tehénalapú zsiradékunknak már több mint egy évszázada méltó konkurense akad - fogyasztásuk azóta fej fej mellett alakul.

Lokál

Lokál

Hajt, fest, matat

Roskó Gábor

A kerékpáros Roskó bicikligyűjteménye hovatovább ismertebb, mint a rajzoló-festő-keramikus Roskó állatos képei, szobrai. És most még mi is ezt a tendenciát erősítjük.

Biztosítás kerékpárra

Lokál

Több a semminél

Míg az autósokat ajánlatok seregével találják meg a biztosítók, a bringások nincsenek elkényeztetve. Pedig olykor a kerékpár értékesebb, mint egy gépkocsi, ráadásul jelentős kárt is okozhat az autóban.

Hogyan válasszunk bringát?

Lokál

Utca, vázszám

Javában tombol a bringaszezon, az új Andrássy úti csodakerékpárúton mindennaposak a forgalmi dugók. Mit tegyünk, ha mi csak a 105-ös busz megállójában búsulva figyelhetjük a boldog és egészséges közlekedőket, mivel nincs saját biciklink?

Tranzit

Állomásról állomásra XLII.

Tranzit

Atomtámadás után

Istvántelek

Olyan vasútbolondoknak ajánljuk, akik nem érik be a közeli Vasúttörténeti Park fizetővendég-szolgáltatásával. De bátran felkereshetik apokaliptikus videoklipre éhes könnyűzenészek, extrémsportolók, társasházi kincsvadászok.