Tömegek kíváncsiak a Szépművészeti Múzeum újranyílt Román csarnokára

  • narancs.hu
  • 2018. március 15.

Képzőművészet

Mától két hétig tart nyitva.

Hetven év után, március 15-én újranyílt a Szépművészeti Múzeum Román csarnoka. Már nyitás előtt kígyózott a sor a Hősök terén a több éve zárva lévő épület előtt.

A második világháborús sérülések miatt a közönség elől évtizedekkel ezelőtt lezárt Román csarnok a múzeum átfogó rekonstrukciója keretében újult meg, a Liget projekt részeként.

Ugrás a semmibe

A 250 milliárdosra hízott Liget Projekt több eleme is meghiúsult már, de Kemecsi Lajos igazgató állítja: 2021 közepére teljes pompájában üzemel majd a múzeum a Városligetben.

false

 

Fotó: MTI

A felújított épületrész március 15. és április 2. között ingyen látogatható.

Az épület pompásan díszítettnek számító teréről, a Román csarnok szépségéről eddig legfeljebb hallomásból értesülhetett a közönség, hiszen csak a legidősebbek emlékezhettek rá – jegyezte meg Baán László, a múzeum főigazgatója, a projekt miniszteri biztosa.

false

 

Fotó: MTI

Az 1944-ben megsérült termet évtizedekig raktárként használták, mígnem a Szépművészeti több éve tartó rekonstrukciója során ezt a csarnokot is helyreállították.

Az épület történetének legnagyobb szabású felújítása során, 15 milliárd forintos ráfordítással a múzeum mintegy fele megújult.

A Román csarnok 900 négyzetméter alapterületű, középkori bazilika belső terét megidéző terem egyedülálló falfestményeinek rekonstrukcióján mintegy 70 restaurátor dolgozott, akik hozzávetőleg 2500 négyzetméter falfelületet varázsoltak újjá.

Az új állandó kiállításokkal október végén nyílik majd meg újra az intézmény.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk