Visszakerül Franciaországba egy ellopott Banksy-mű

  • narancs.hu
  • 2020. július 14.

Képzőművészet

A képet egy olaszországi tanya pajtájában találták meg.

Visszakerül Franciaországba a párizsi Bataclan-áldozatoknak emléket állító Banksy-graffiti, amelyre júniusban találtak rá egy Rómához közeli tanyán, másfél évvel azután, hogy ellopták a francia fővárosból.

A gyászoló lányt ábrázoló festmény a párizsi Bataclan koncertteremben öt évvel ezelőtt elkövetett terrortámadás áldozatainak állít emléket.

A képet, amelyet 2018-ban a koncertterem egyik oldalsó vészkijáratára festett a névtelenségbe burkolózó, ámde világhírű brit alkotó, június elején találták meg a közép-olaszországi Abruzzo tartományban, egy Alba Adriatica tengerparti város közigazgatási területén fekvő tanya pajtájában.

2015. november 13-án a Bataclan koncertterembe betört fegyveres terroristák 90 embert öltek meg. A teremben éppen egy rockkoncert zajlott, amikor a támadás történt.

Tavaly januárban akkori jelentések szerint "kapucnis, sarokcsiszolóval felfegyverkezett emberek" lopták el a képet, amelyet egy teherautón szállították el. Idén június végén több embert is őrizetbe vettek Franciaországban az üggyel kapcsolatban.

Banksy olyat tett, amit még soha senki

Az aukciót bonyolító művészeti vezető értetlenül áll a helyzet előtt. A híres graffitiművész A Lány léggömbbel című, festékspray-vel készült képe az előzetes becslésekhez képest háromszoros áron kelt el (1,2 millió euróért) egy londoni árverésen. Ez lett egyébként az eddig legdrágábban eladott Banksy-mű - írja az MTI.

A világ egyik leghíresebb utcai művészének, Banksynek az alkotásai a művészeti aukciókon óriási összegekért kelnek el. A graffitiművész kilétét szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Művei nagyvárosok közterein, utcáin, falain, kapuin jelennek meg, jellegzetes stílusát könnyen fel lehet ismerni.

A művész első munkái a 90-es évek elején szülővárosában, Bristolban jelentek meg vonatszerelvényeken és falakon. A 2000-es évektől lépett alkotásaival a szélesebb közönség elé, és már világszerte otthagyta a névjegyét.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk